Eurovision Song Contest i historiska perspektiv.

Det har slått mig många gånger hur spännande det är att använda Eurovision Song Contest som en blick över hur det såg ut vid vissa tidpunkter i Europas historia. Det kanske tydligaste exemplet är från Eurovision Song Contest 1990.

Några månader innan tävlingen hade Berlinmuren fallit och därför stod tyskarna och sjöng om att de nu var "Frei zu leben" (Fria att leva), österrikarna om att det fanns "Keine Mauern mehr" (Inga murar mer) medan Ketil Stokkan kämpade på med sin fantastiska "Brandenburger Tor" med den ljuvliga efterföljande strofen "hånd i hånd som om det var igår".
Samtidigt var många av länderna i Europa i startskedet att utvidga samarbetet sinsemellan och skapa den Europeiska Unionen, vilket är särskilt talande i vinnarlåten Insieme:1992 (Tillsammans:1992) där Toto Cotugno gav oss en "canzone italiana" (italiensk sång) om att "Europa non é lontana" (Europa är inte långt bort). Irländarna gav oss en sång som fick med nästan alla europeiska sevärdheter av värde.
Tävlingen ägde rum i Zagreb, som då tillhörde Jugoslavien och några år bort låg inbördeskrigen på lut, så kanske var det därför Emma från Storbritannien sjöng om att vi borde "Give a little love back to the world" och de lite melankoliska tonerna i både Hollands och Spaniens bidrag kanske gav en föraning om vad som skulle hända.

Och Danmark då? De var så glada och bekymmerslösa som de alltid hade varit, i alla fall vid den tiden innan Pia Kjaersgaard och Muhammedkarikatyrer etablerats i det danska samhället.

Svenskarna sjöng "Som en vind" och finnarna sjöng på svenska.

Kommentarer
Postat av: Clara

haha, vrf sjöng finnarna på svenska!?:P

2008-03-06 @ 16:56:51
URL: http://CMK.blogg.se
Postat av: Per

5 % av Finlands befolkning har svenska som modersmål och svenska är också ett av två officiella språk ;)

2008-03-06 @ 18:29:20
URL: http://perwahl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0