OS är över

En sammanfattning över 2006 års OS:

Bästa artist: Konståkarna får ursäkta, men den största artisten på is är Peter Forsberg.
Bästa kommentator: Chris Härenstam
Bästa expertkommentator: Niklas Wikegård och Stig Strand
Bästa charm: Anja Pärson
Bästa spurt: Sprintstafetterna
Sporter jag vill pröva på: Skidskytte, curling och bob
Bästa norrman: Inge Bråten
Bästa målvakt: Kim Martin
Bästa public service: Stig Strand visar banorna i alpint
Bästa ögonblick: Reportaget efter Anjas slalomguld
Stiligast: Lag Anette Norberg
Alltid outstanding: Peter Jidhe

MF 2006 - Deltävling 2

Dags för Karlstad att ta över schlagerpinnen och här är mina omdömen om kvällens låtar:

Magnus Carlsson - Lev livet
Oj vilka förväntningar jag hade på denna låt. En låt av Glenmark/Strömstedt med Magnus Carlssons röst. Tyvärr når den inte ända upp till höjderna, men visst är den stabil. Växte under andra lyssningen, vilket ju inte är en fördel när de mesta röstarna bara hör låten en gång...

The Elephantz - Oh yeah
Okej, kära elefanter. Det här känns ju som någonting blandat ur de allra tråkigaste sounden från 90-talet och det gör låten totalt intetsägande och meningslös. Varför måste sådana här försök till låt kvoteras in istället för låtar som är intressanta och har något att komma med?

Sonya - Etymon
Nähä, har du jobbat mycket med Shirley Clamp? Det märks ju inte ett dugg...Nä, slut på ironin, det här är exakt samma sak som Clamp försöker få till i sina låtar. Det platta dunket i bakgrunden känns så uttjatat och refrängen känns totalt befriad från orignalitet. Pling, vad har du gjort?

Östen med resten - Ge mig en kaka till kaffet
Kan man annat än älska en låt som innehåller namnet Zlatan i refrängen? Östen med resten har gjort det igen, de kommer med en låt som kommer springa, eller rättare sagt jogga i maklig takt till finalen. Att de också har stått för suveräna scenshower i sina två senaste bidrag gör mig nyfiken på hur de ska överträffa det ikväll, det har ryktats om ståbas-akrobatik...

Pablo Cepeda - La chica de la copa
Mannen som körade bakom Mendez har äntligen fått chansen att stå på egna ben. Låten han tävlar med är dock inte riktigt hundra, trots den bitande refrängen som lånar eller rättare sagt brutalstjäl från hela Ricky Martins produktion. Blir det Andra chansen tro?

Kikki Danielsson - Idag & imorgon
Hon är tillbaka! Med en superschlager signerad herr G:son och med en refräng som fullkomligt kommer välta ner Löfbergs Lila Arena och bara scenshowen blir enkel och stilfull så gör Kikki sällskap med Östen och resten i Globen. Kikkis röst är magisk och hypnotiserande som alltid.

Niclas Wahlgren - En droppe regn
Det snygga efternamnet till trots: Det här är fullständigt illa. Ska man göra en ballad så ska man göra det snyggt. Det här blir bara en halvmesyr som kommer bli helt osynlig efter Kikkis bidrag. Jag frågar mig igen: Pling, vad har du gjort?

Velvet - Mi amore
Det här är bra! En sorts mix mellan Ruslana, Sertab och en gammal 80-talsklassiker som jag inte kommer på namnet på. Velvets säregna röst gör också sitt till och kommer vara snubblande nära final ikväll, men det blir nog Andra chansen.

Min slutliga rangordning blir som följer:
1. Kikki Danielsson
2. Östen med resten
3. Velvet
4. Magnus Carlsson
5. Pablo Cepeda
6. Sonya
7. Niclas Wahlgren
8. The Elephantz

Sportdagen nummer 1 + Mamma Mia

En helt makalös sportdag har det varit idag. 2 OS-guld och ett OS-brons till Sverige, curlingdamerna till final, Tre kronor till semifinal och som om inte det vore nog så är det Chelsea-Barcelona ikväll. Känns det som att jag har gjort något annat idag än att sitta framför teven? Äsch, jag har ju hunnit med lite plugg, lite mat och en promenad så helt förfåtöljad (jag har ingen soffa så uttrycket försoffad funkar inte) har jag inte varit ;-)

Och så lite Mamma Mia: Helt otrolig musikal med massa genial popmusik kryddat med svenska översättningar av tidlösa Abba-låtar. Första numret i andra akten, till tonerna av den relativt okända "Under attack" är nog bland det bästa jag någonsin sett på en scen. Gå och se!

MF 2006 - Deltävling 1

Första deltävlingen är avklarad. Här kommer mina kommentarer om låtarna:

Simone Moreno - Aiayeh (The music of the Samba)
Samban gör entré i MF! Tyvärr är den här samban ganska intetsägande och förutsägbar. Känns som en försämrad version av Olé Olé. Man undrar ju vilka låtar som fick vika för att denna skulle komma med i tävlingen...

Electric Banana Band - Kameleont
Smålustig låt med tillhörande smålustig koreografi. Men varför är de så tråkiga? Det enda på scen som inte gjorde statiska, tråkiga rörelser var väl Janne Schaffers tunga. Min största fundering är huruvida den europeiska publiken skulle se på det här bidraget. Tonartshöjningen är magnifik!

Sahlene - This woman
Den här låten känns som att den på sin höjd skulle vara tagen från en B-sida av en 70-talshit. Jag säger på sin höjd, för det här var ju så fruktansvärt blekt att Bert Karlsson framstår som brunbränd. Anna Sahlenes röst förtjänar ett bättre öde.

Magnus Bäcklund - The name of love
Låten påminner inte så lite om "Power to all our friends" och det är absolut inget fel med det. Men låten hade förtjänat en sångare med karisma och det har ju Magnus Bäcklund aldrig haft. Jag hade förväntat mig mer av låtskrivaren Mårten Eriksson, som ju har gjort två riktigt bra låtar i MF innan.

Linda Bengtzing - Jag ljuger så bra
Äntligen! Om jag talade om noll karisma hos Bäcklund förut så är Linda Bengtzing den totala motsatsen. Hon fullkomligen äger scenen med sin säregena röst. (märk väl att större delen av låten är hon själv på scenen) Låten är en sorts vidarebyggning på Alla flickor där Pling och Dille får regera totalt och ren och skär schlagerlycka infinner sig.

Pandang - Kuddkrig
Jag vet inte, men jag tror att den magiska melodislingan som rullar i bakgrunden av refrängen får mig att falla, om inte helt så i alla fall halvt pladask för denna bagatell. Om de nu bara hade lärt sig artikulera så hade framförandet lyfts flera meter. Charm och enkelhet bär upp detta.

Hannah Graaf - Naughty boy
En ganska hyfsad låt med en Hannah Graaf som har en passande och bra sångröst (hur otippat var inte det?) men utan scenrutin kan hon tyvärr inte göra så mycket för att lyfta låten. Hon står still i tre minuter och tror att blinkande och kråmande kring mikrofonstativ ska löna sig? Synd, för detta hade kunnat bli riktigt bra scenshow!

Andreas Johnson - Sing for me
Jag hörde någonstans att den här låten hade tagit 30 minuter att skriva. Det förvånar mig inte ett dugg då den är så fruktansvärt simpel att Ralph Siegel skulle vara avundsjuk. Låten växer för varje lyssning och Robbie Will.. nä, förlåt, Andreas Johnson sjunger på sitt vanliga speciella vis.

Övriga tankar om första deltävlingen:
¤ Pekka Heino är malplacerad
¤ Orup/Europe var bästa skämtet, följt av andrepristagarens pris
¤ Lena var ok, men inte mer (hade varit bättre med en programledare till?)
¤ Förnyelse i scenografin, tack?!
¤ Wikegård/Jidhe passar i vilket program som helst. På spåret nästa?

Schlager-tajm!

Idag börjar det. Den en månad långa cirkusen av tonartshöjningar, juryröster, kalkoner och diskussioner om Lena Ph:s kläder. Varför är jag så förtjust i detta? Jag vet inte om jag vågar reflektera över det, men jag tror att den sanslösa blandningen mellan idrott och musik kittlar mina nerver så pass mycket att det ger mig total tillfredställelse. Jag tror det är den bästa förklaringen faktiskt.
Inför kvällen hinner jag inte lyssna på låtarna så mkt, ska ju iväg och se Mamma Mia på eftermiddagen, men en gång ska jag i alla fall hinna lyssna igenom låtarna. Enligt tidingarna verkar Linda Bengtzing vara favorit. Ja har hon en låt som slår "Alla flickor" så borde hon väl gå vidare.
Förresten tycker jag det är busroligt att min farbror verkar ha blivit en riktig schlagerikon. Gå bara in på www.svenskaspel.se och se honom göra intervjuer med bl.a. Bert Karlsson & Linda Bengtzing. När blir du sidekick eller programledare för själva tävlingen, Tommy?
Som sagt hinner jag inte lyssna på låtarna så mycket idag, så fullständiga kommentarer kommer sent ikväll eller imorgon :-)
May the best songs go on!

Marie Serneholt på hjärnan

Snacka om effektiv refräng på Marie Serneholts låt "That's the way my heart goes". Släpper inte min hjärna i första taget :-P

Imorgon tar Sverige sin första medalj i OS. Fast så sa jag i och för sig igår och i förrgår också. Men imorgon..!

5 dagar kvar till första deltävlingen av MF 2006 and counting down!

Visst är det roligt att TV- och radiokorrespondenter alltid har så roliga röster? Bert Sundström, Kristina Kappelin och typ alla på Ekot? Ingår det i utbildningen på något sätt?

Två föreställningar i Sthlm denna vecka. Lögn i helvete och Mamma Mia. Ska bli riktigt skoj :-D

Hur flörtar man på tjeckiska? Har redan försökt med Skoda, Jagr och Nedved? Hilfe?

Lite uppdatering

Några nedslag i min vecka:
¤ Har varit på exkursion i Fittja - A Sthlm suburb, you know
¤ Åkt buss och tåg
¤ Krigat bland billigt lösgodis på ICA
¤ Ringt till Mommo och gratulerat på födelsedagen
¤ Lärt ut frasen Mums Fillibabba till en tjeckiska
¤ Börjat frossa i OS
¤ Såg 10 minuter av Big Brother
¤ Frusit utomhus
¤ Pratat med en miljöaktivist på stan



Scary shit

Nu finns det bilder på mig som rysk bonddräng, närmare bestämt här:
http://www.panikteatern.se/turnefoto/2006vt/gunsta.html
Enjoy yourselves ;-)

Kändisspotting och allmänt sportsnack

I torsdags såg jag boxaren Anna Laurell på stan. Coolers!

Aston Villa vann med 4-0 mot Boro idag. Ex-Djurgårdaren Andreas Johansson gjorde sitt första Premier League-mål för Wigan. Lägg därtill att Kajsa Bergqvist slog världsrekord inomhus. Such a perfect day!

6 dagar till OS. Hejar på Anja, Tre Kronorna (ja, vi har två lag) och Anna-Carin!



Förintelsen

Idag har jag varit på 4 timmars föreläsning om Förintelsen, med en föreläsare som var så förvillande lik min gamla lärare Diego att jag till en början mest koncentrerade mig på hans kroppsspråk, armar och ögon, vilket gjorde att jag svarade något osammanhängande på en fråga han plötsligt ställde till mig. Föreläsningen var intressant och man fick lite nya insikter och tankar om det fruktansvärda som hände några år i mitten av 1900-talet i hjärtat av Europa. Kan det hända igen? Att ett civiliserat, kultiverat och välmående samhälle plötsligt får krupp och enar sig kring en despotisk ledare? Att människor som du och jag å ena sidan kan älska och hålla av sin familj och å andra sidan kan skjuta små barn i huvudet? Förmodligen kan det hända igen, människan är och har alltid varit en oförutsägbar varelse när det kommer till moral och psyke. Och hur skulle vi reagera om det hände igen? Stötta, stå och se på eller vara en av de drabbade offren? Jag är glad så länge mina vardagliga problem består av diskhögar, tentor och dammtussar. Faktiskt. 

RSS 2.0