Frankofilen slår till igen

Idag har jag gjort slag i saken och köpt mig ett par skor av märket Le Coq Sportif. Supersköna och supersnygga! Nu kan jag glida runt och känna mig fransk, åtminstone i fötterna!

Har kommit fram till att litteratur inte är min grej. Visst, jag kan tycka att det är givande att läsa en bok, men jag ser absolut ingen mening med att analysera och gröpa ut boken in i minsta detalj. Det känns som att det förstör själva upplevelsen. Men tydligen är det så att det måste göras, så jag skrev ändå min 24-timmars-tenta i tisdags/onsdags. Får se vad Mr Glover tycker om saken.

På måndag är det grammatiktenta och det känns bara så lugnt! Jag börjar se sambanden i den engelska, ganska svåra, grammatiken och snacka om att språket får ett helt nytt djup! Det kan kännas abstrakt med noun phrases, adverbials och word order, men när man väl ser sambanden är det guld!

Det finns ingenting mer irriterande än att gå till videouthyraren och inse att den film man vill se inte finns där. Hade tänkt se De andras liv men hyrde Sanna lögner istället, får se vad det är för spännande.

Det finns faktiskt en skillnad...

Jag har märkt under mina år som fotbollsdomare att det faktiskt finns en väsentlig skillnad på när damer resp. herrar spelar fotboll! Och det handlar varken om spelkvalitet, antal frisparkar eller något sånt utan det handlar om agerande efter match. När jag dömer en herrmatch kommer alltid minst hälften av spelarna fram och tackar för matchen. Men när jag dömer en dammatch kommer högst två spelare från varje lag fram och tackar, i regel är det endast kaptenerna som tackar. Detta problem har snurrat i mitt huvud några år och jag undrar: Vad beror detta på? Någon amatörforskare som vågar sig på en gissning?


Historisk helg

I helgen valde Socialdemokraternas extra-kongress Mona Sahlin till partiledare, den första kvinnan som får chansen att leda partiet. Jag tror faktiskt inte att tankegångarna inom partiet totalt dominerades av att "Nu måste vi välja en kvinna!" för det visade sig ju att de enda riktigt bra, tänkbara partiledarkandidaterna var just kvinnor! Jag ser faktiskt ingen man inom sosse-toppen som skulle kunna leda partiet utan för mig har mina kandidater bara varit kvinnor. Först hade jag Margot som favorit, sen Carin Jämtin, sen seglade Wanja Lundby-Wedin upp som en outsider efter hennes råsopar mot Sven-Otto Littorin. Mona Sahlin har jag aldrig haft något särskilt gott öga till, men jag hoppas på att den bilden kommer förbättras, precis som min bild av Göran Persson förändrats positivt genom åren.

Nu går vi för vinst i valet 2010 för att skriva ytterligare lite svensk politisk historia, nämligen att välja Sveriges första kvinnliga statsminister, Mona Sahlin.

På tal om sossarna så bänkar jag mig ikväll för att se den första delen av dokumentärserien om Göran Persson och hans tid som statsminister. Det ska bli intressant att se vad som kommer fram!

Oh du härliga vår! Några nedslag en bra torsdag.

Äntligen är våren här! Som vi har längtat! Men men, det lär väl bli kallt snart igen så vi får njuta av den vårsol vi kan åtnjuta.

I veckan såg jag Helle Klein på Café Linné. Kändisspan på hög nivå!

Och Zlatan är tillbaka! Underbart!

På lördag ska lillasyster få busa med mina teaterbarn. Ska bli kul att se hur det går!

Årets bästa textfragment ur årets MF: "Varje skepnad kan vara lånad" Författare? Pling förstås!

"And now for something completely different" verkar vara en återkommande fras bland lärarna på Engelska institutionen. Jag gissar på att de har Monty Python-maraton om helgerna ;-)

I sommar är det premiär för Simpsons-filmen. Vågar man ha höga förväntningar?


MF - Final 2007

Eftersom jag inte har någon som helst tid att skriva imorgon så skriver jag mina kommentarer och ranking här och nu. Jag utgår dels från mitt hjärta och dels ur ESC-synpunkt dvs. hur låten skulle gå i Eurovision Song Contest.

Andreas Johnson - A little bit of love
Hjärtat: Ok, förra årets bidrag hade sin charm. Det här tycker jag bara är charmlöst och tråkigt.
ESC: De brittiska öarna skulle skratta åt oss och skulle förmodligen leda till en trist mittenplacering. Kanske en tolva från Tyskland?

Sonja Aldén - För att du finns
Hjärtat: Starkaste balladen på flera år i MF och trots att det var på bekostnad av Uggla så ger det hopp om att den bra schlagerballaden är på tillbakagång.
ESC: Skulle med all säkerhet få en tolva från Malta och relativt höga poäng från andra länder. Topp 10?

Anna Book - Samba sambero
Hjärtat: Nej, det här är fruktansvärt. *Lyssnar på Books bästa bidrag "Ge inte upp det finns en morgondag" istället*
ESC: Skulle komma så jäkla dyngsist. Kanske en tvåa från Finland eller så. I brist på Brasilien så skulle Portugal och Spanien gråta blod.

Sebastian - When the night comes falling
Hjärtat: Jag gillar den här låten! Den är sådär lagom U2/Beatles-inspirerad och tonartshöjningen är klockren!
ESC: Nja, den skulle nog te sig relativt anonymt i startfältet så kanske en 15:e-placering men inte mer.

Marie Lindberg - Trying to recall
Hjärtat: Ok, jag är väl part i målet. För jag förmodar att alla vi som var i Scandinavium den kvällen Marie gick vidare är fullkomligt förälskade i Marie. Kvällens myspys-stund!
ESC: Nej, det här hade inte alls slått i ESC om inte Marie byter till en vit gitarr och blonda lockar och gör en Nicole à la Tyskland 1982 ;-)

Måns Zelmerlöw - Cara mia
Hjärtat: Här kommer finalens bästa låt framförd av en säker Måns. Det blir väl jag, småtjejerna och snusktanterna som kommer rösta på dig och var glad för det :-P
ESC: Något inom mig säger mig att detta skulle kunna slå. Kanske inte i södra Europa men öststaterna!

Tommy Nilsson - Jag tror på människan
Hjärtat: Ok, jag erkänner att låten har blivit snäppet bättre sen min förra sågning, men det hjälper ju tyvärr inte. Tommy hade varit värd en bättre comeback!
ESC: Is this Ireland?

Sanna Nielsen - Vågar du vågar jag
Hjärtat: Nä, jag tycker det här är platt. Sanna är klockren som sångerska men borde ha lite mer spännande låtar att kunna välja på.
ESC: Skulle förmodligen fladdra förbi utan att lämna något speciellt avtryck i ESC-historien.

Sarah Dawn Finer - I remember love
Hjärtat: En ballad som aldrig riktigt lyfter tyvärr.
ESC: Is this Ireland?

The Ark - The worrying kind
Hjärtat: En energisk och härlig låt som känns som en blandning mellan glamrock, dansband, country och rejäl 60-talsschlager. Den mixen är härlig!
ESC: Med en sång- och dansman som Ola Salo i spetsen kan det bara innebära en sak: Topp 3!

Hjärtats ranking:
1. Måns Zelmerlöw (ESC-ranking: 2)
2. The Ark (ESC-ranking: 1)
3. Sonja Aldén (ESC-ranking: 3)
4. Marie Lindberg (ESC-ranking: 7)
5. Sebastian (ESC-ranking: 5)
6. Sanna Nielsen (ESC-ranking: 6)
7. Andreas Johnson (ESC-ranking: 4)
8. Sarah Dawn Finer (ESC-ranking: 8)
9. Tommy Nilsson (ESC-ranking: 9)
10. Anna Book (ESC-ranking: 10)

Bästa schlagern genom tiderna?

Jag får ofta frågan om vilken schlager som är den bästa genom tiderna. På den frågan svarar jag oftast En dag med Tommy Nilsson. Men självklart finns det fler schlagers som jag anser som helt perfekta, här ett urval:

Lena Philipsson - Dansa i neon (1987)
Tommy Körberg - Stad i ljus (1988)

Lena Andersson - Säg det med en sång (1972)

Towa Carson - Alla har glömt (1967)

Herreys - Diggi-Loo Diggi-Ley (1984)
Lena Philipsson - Det gör ont (2004)

Arja Saijonmaa - Högt över havet (1987)

Mårten Eriksson - Förlorad igen (1996)

Nick Borgen - We are all the winners (1993)
Sarek - Genom eld och vatten (2003)
Björn Skifs - Michelangelo (1975)

Bara för att nämna några ;-)


Life on Mars!

Oj oj. Det är härligt med TV-serier och filmer som verkligen berör och får en att snyfta och skölja tårkanalerna. Life on Mars är en sådan TV-serie. För er som inte har följt den kan jag bara säga: Se den! Ladda ner den, köp den eller vad som helst, it has to be seen! Jag kommer längta som en galning efter säsong 2 så jag kan fortsätta följa Sam Tylers fruktansvärda öde, att vara fast i en annan tidsålder än sin egen med en härligt galen överordnad (Gene Hunt är en alldeles genial karaktär!), en miserabel poliskår och att dessutom möta sig själv och sina föräldrar och få fram det han förträngt genom åren. Och allt detta serveras på en underbar brittisk engelska!

Så blev det en tråkig final..

Detta blir alltså deltagarna i finalen 2007 års Melodifestival:

Anna Book - Samba sambero (Minus)
Tommy Nilsson - Jag tror på människan (Minus)
The Ark - The worrying kind (Plus)
Marie Lindberg - Trying to recall (Plus)
Måns Zelmerlöw - Cara Mia (Plus)
Sebastian - When the night comes falling (Plus)
Andreas Johnson - A little bit of love (Minus)
Sarah Dawn Finer - I remember love (Minus)
Sanna Nielsen - Vågar du vågar jag (Minus)
Sonja Aldén - För att du finns (Plus)

Alltså 50/50 av Plus och Minus vilket är alldeles för bajsigt för mig. Så här borde finalen ha sett ut (utan att tänka på vilka som skulle gå vidare från vilken deltävling utan utav alla 32):

The Ark - The worrying kind
Magnus Uggla - För kung och fosterland
Regina Lund - Rainbow star
Måns Zelmerlöw - Cara mia
Magnus Carlsson - Live forever
Jessica Andersson - Kom
Jimmy Jansson - Amanda
After Dark - (Åh) När ni tar saken i egna händer
Sonja Aldén - För att du finns
Nanne - Jag måste kyssa dig

Med andra ord totalsågar jag delfinal 1 (hur tänkte SVT där?!) medan jag hyllar delfinal 2 och 3 och ger viss credit till sista delfinalen.

Jaja, trots att finalen inte blir som jag tänkt mig tror jag att den blir riktigt spännande! Visst, det känns som att The Ark kommer att ro hem det, men så kommer jag att tänka på alla röstvana Idol-tittare som kommer rösta massor på Måns och Sebastian. Och hur gärna vill Sverige skicka en ballad för första gången sen -98? Kan Marie, Sonja och Sarah fortsätta skrälla? Eller är Stormunnen Johnson förvånansvärt den stora favoriten? Men en sak är i alla fall säker: Anna Book vinner inte! Eller...? *Per skrämseldarrar*

MF 2007 - Andra chansen

Jag kan börja med att slå fast att Andra chansen innehåller betydligt fler bra bidrag än finalen och skulle mer än gärna byta ut låtar från finalen mot låtar härifrån. Så här säger mitt hjärta och min hjärna att det går i det helt obegripliga upplägget ikväll:

Elin Lanto vs Jessica Andersson
Hjärtat: Sötheten hos Money får ge sig för den glimrande Kom som bara blir bättre och bättre. Jessica är i bra form!
Hjärnan: Det här fixar Jessica relativt lätt

Jimmy Jansson vs. Sanna Nielsen
Hjärtat: Amanda innehåller tävlingens snyggaste tonartshöjning och Jimmys energi utklassar Sannas tråkighet.
Hjärnan: Sanna kan ha mer stöd i landet, Jimmy förlitar sig på småtjejer. Mkt möjligt att Sanna går vidare

Uno & Irma vs. Sonja Aldén
Hjärtat: Gillar God morgon mer och mer, men tävlingens bästa ballad För att du finns känns betydligt bättre.
Hjärnan: Ballader verkar gå hem i år så För att du finns går enkelt vidare

Nanne vs. Magnus Uggla
Hjärtat: Oj, vilken kamp det blir! Men Uggla har snyggaste numret och bästa låten i år, så klart att han ska vidare!
Hjärnan: Omöjligt att gissa. Är Ugglas fans tillräckligt röstbenägna eller har Nanne en fördel där? Benhårt!

Semifinalerna enligt hjärtat
Jessica Andersson vs. Jimmy Jansson
Usch vad svårt! Jag velar fram och tillbaka, jag låter framförandet ikväll avgöra..

Sonja Aldén vs. Magnus Uggla
Uggla! *Klapp, klapp, klapp* Uggla! *Klapp, klapp, klapp*

Hjärtat säger alltså Uggla och antingen Jessica eller Jimmy. Hjärnan vågar inte ge sig på en gissning, så hårt är det ikväll!


RSS 2.0