Imorgon är en annan månad

Så var det då dags att bli juni 2007. Den inleds med en tenta i Engelsk språkvetenskap. Känns som att jag har rätt bra koll på alla "invasions", "sound laws" och "morphemes" så det ska nog gå bra. Sen på kvällen ska jag till Hallstavik för sista dömningen innan sommarledigheten.

Nästa stora steg blir familjedagen 6/6 där vi bl.a. ska spela en Astrid Lindgren-föreställning. Det ska bli kul att köra lite Astrid igen, hon skulle ju trots allt ha fyllt 100 år i år!

Dagen efter familjedagen åker jag till min vackra ö för några dagars rekreation innan jag återvänder till Uppsala för att anställa en vikarie för en av våra konsulenter. Ja, tänk va, jag är 23 år och arbetsledare, visst är det lite spännande? Sen blir det Sirius-Norrköping med pappa den 20:e och midsommar på ön. Sen tillbaka till Uppsala för förbereredelser inför kongressen (http://www.iogt.se/kongress2007). Pust och Stön!

Och nu är min mamma på konferens i Japan. Jag tror hon trivs där, trots den lilla förskräckelse hon fick efter att ha sett Lost in Translation (som jag bara blir brunstig av, Scarlett, oh Scarlett). Det är coolt att ha en mamma som vill förändra världen och göra den lite bättre genom att hjälpa folk att sluta röka och snusa, för en välmående befolkning är ju en viktig grogrund i ett demokratiskt samhälle. Nu har hon åkt hela vägen från Gotland till Japan med sitt budskap. Det är nog sant som min kloke farbror sa i slutet på sina bloggar när han gästbloggade på helagotland.se: Det är inte världen som är liten, det är Gotland som är stort!

Ett paket kommer lastat..

Idag har jag beställt säsong 1 av Nip/Tuck på DVD för 199 spänn! Snacka om fynd! Väntar spänt på att säsong 4 ska börja visas i SVT, förhoppningsvis till hösten. I sommar kommer i alla fall säsong 2 av Life on Mars vilket ska bli minst lika kul att följa! Välgjorda TV-serier kan man inte få nog av, undrar när Sverige hakar på trenden och gör bra TV-serier som är fler än 3 avsnitt?

I torsdags var det 10 år sedan Peter Rangmar dog. All heder åt dig Peter, du stora artist!

Gösta, oh Gösta

Jag började dagen med att läsa min DN och fann till min stora lycka en flera sidor lång intervju med min all-time hero: Gösta Ekman. Ända sedan jag såg Varning för Jönssonligan i filmrummet på Skräddarens fritids har jag fascinerats av denna fantastiskt roliga skådespelare som har gjort många klassiska roller genom tiderna som fängelsedirektören i Släpp fångarne loss, det är vår, Papphammar, Sickan, Picasso i Picassos äventyr, Martin Beck etc. Det är tråkigt att han inte vill fortsätta spela längre, jag hade gärna velat uppleva honom live på scenen någon gång. Men han har ju trots allt sagt att det är en paus han tar, så en strimma förhoppning har jag att få se honom göra ytterligare en paradroll. Jag rekommenderar er varmt att läsa intervjun (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=298&a=654550) och så se allt ni kan komma över där Gösta Ekman är med.

Bästa musikvideon ever?

Ytterligare ett bevis på hur bra nöjesvärlden var på 80-talet, här är den, Paul Simons video till You can call me Al: http://youtube.com/watch?v=l5oA9kUoVJg. Så enkel och genial! Och vad gör Chevy Chase idag?

Så mycket för det öststatsgnället..

P3 spelar Rysslands bidrag säkert 3-4 ggr om dagen. Det kanske var rätt bra kvalitet på öststatslåtarna ändå alltså?

Forza Mona!

Fick ännu mer längtan efter sommaren när jag var inne och kikade på Almedalsveckans hemsida. Den 9 juli är det sossarnas dag och Mona herself ska tala. I'll be there! Kanske får jag skaka hennes hand, det gjorde jag ju med Göran 2002 ;-)

Forza Milan!

Tjoohoo, Milan vann Champions League! *Glänser i min snart 10 år gamla Milan-tröja*

Den här veckan har jag 4 dömningar, vilket gör ca 2000 spänn, ka-tching ;-) Fick dessutom en rejäl Upplandsvisning igår då jag och Larsa åkte 9 mil norrut till Karlholm. På vägen fick vi se både grisar, strutsar och en man besatt av navkapslar. Spännande värre!

Snart är det juni. Snart är det kongress. Då är det juli. Kommer sommaren försvinna fort? Ska se till att utnyttja sommaren till att andas, läsa och ta tillvara på nuet.

Men tiden går...

Nu är snart maj slut. Hemskt vad tiden går fort. Och i juni har jag 2 år kvar av mina lärarstudier. Jag har redan börjat planera lite smått på var jag vill bo, eller i alla fall hur mitt boende ska se ut. Här är en skiss av mitt önskeboende:

¤ Lägenhet
¤ Centralt alt. inom 30 minuters avstånd till centrum med kommunala färdmedel
¤ BADKAR!
¤ Uppsala/Stockholm
¤ En riktig balkong (som inte vetter mot en cykelparkering)
¤ Minst 40 kvadrat, alltså dubbelt så stort som jag bor nu
¤ Lika bra ljudisolering som på Arken
¤ Lika trevliga grannar som på Arken
¤ DISKMASKIN!

Om att helt plötsligt ha en färdig uppsats framför sig..

Imorgon ska jag lämna in en uppsats i Engelsk språkvetenskap. Och den är redan klar! Drygt 1200 tecken ligger snyggt hopklämda på min säng och bara väntar på att få bli inlämnade. Klockan är ju bara 16.30! Nu kan jag ju ägna kvällen åt massa roliga saker som att.. *Märker plötsligt massa dammtussar på golvet*...städa! Eller ja, det blir nog en sväng förbi videobutiken också. Och lite packande. För imorgon åker jag för tredje gången i år över till Sveriges framsida och ska äntligen få se min syster in action på Wendelsbergs Teater- och Skolscen! Det ska bli mäkta kul! Jag hinner även fram till Ulrikas föreställning med ett hopkok av Hasse&Tages klassiska grejer. Mumma!

Rätt låt vann!

För andra året i rad lyckades jag tippa rätt vinnare och 500 spänn rätt ner i plånboken. Så härligt att vi på nytt under 2000-talet fick en vinnare som aldrig vunnit ESC (om man nu inte räknar Serbien som Jugoslavien) och att det blev en äkta schlagerpowerballad! Nu ska det bli spännande att se hur Belgrad kan tackla uppgiften att ha hand om ESC och hur många länder som blir kvar i tävlingen. Jag tror det är dags för två semifinaler nu, så att det blir lite mer rättvist. Leve schlagern!

Är dock så galet trött på tjatet om att "östländerna" vinner hela tiden och att de röstar på varandra. Lägg ner, det som krävs är en bra låt, en bra artist och ett bra framträdande och då spelar det ingen roll om man tävlar för Armenien, Irland eller Norge. Och under 2000-talet har ju bara 3 s.k. östländer vunnit tävlingen, eller vill man klassa Turkiet och Finland som östländer också?

Nu ser jag fram mot nästa års MF- och ESC-cirkus och kanske kommer jag till skott att skriva klart min låt jag har i huvudet och skickar in den på chans. Kanske blir jag nästa års Marie Lindberg ;-)

ESC 2007 - Finalen

Årets schlagerhögtid är här! Mina kommentarer och betyg på årets låtar:

Bosnien-Hercegovina
Maria - Rijeka bez imena
Ballader verkar vara grejen på Balkan i år. Kanske tyder det på att lugnet börjar lägga sig där nu? Tyvärr når låten inte upp i Serbien-klass, men fint är det! 3/5.

Spanien
D'nash - I love you mi vida
G:sson har faktiskt sina ljusa stunder, vilket är tur för låtar i Anna Book och Guri Schanke-klass kan jag vara utan. Den här låten svänger det om. 3/5.

Vitryssland
Koldun - Work your magic
Visst tog han sig till final, den gode Koldun. I finalen kommer han med all säkerhet nosa på en topp 5-placering och alla diktaturfruktare kommer bita naglarna över att vi 2008 kanske får den första ESC någonsin i en diktatur? 4/5.

Irland
Dervish - They can't stop the spring
Äntligen! Irland är back to basic efter alltför många smörande balladsjungande män (dock var förra året en lysande låt i den kategorin). Heder åt den gröna ön! 3/5.

Finland
Hanna - Leave me alone
Nä, Finlands segersvit blir bara ettårig. Det här är alldeles för enformigt och tråkigt. 2/5.

Makedonien
Karolina - Mojot svet
Den giftiga refrängen hjälpte denna låt till final och den är fortsatt stark. 4/5.

Slovenien
Alenka Gotar - Cvet z juga
Ja men visst, operaschlager är lyckosam, se bara på Italien '84. Och framträdandet i torsdags var en riktig klassiker så betyget höjs därefter. 4/5.

Ungern
Magdi Rúsca - Unsubstantial blues
Fantastiskt, finns inte så mycket mer att säga. 5/5.

Litauen
The 4fun - Love or leave
En spännande låt med fina gitarrslingor. Klarar sig nog tyvärr inte upp på den högre halvan. 3/5.

Grekland
Sarbel - Yassou, Maria
Jösses, Maria! Nä, det här är blekt och intetsägande. Inte ens en Ricky Martin i högform skulle lyfta det här bidraget. 2/5.

Georgien
Sopho - Visionary dream
Grattis Georgien, ni tog er till final! Men låten är ack så tråkig. 1/5.

Sverige
The Ark - The worrying kind

En låt som bara växer och växer. Men jag är orolig för att Europa inte ska ta åt sig utan bara rycka på axlarna och grymta åt Ola Salos nakna bringa. Men heja kommer jag göra! 5/5.

Frankrike
Les fatals picards - L'amour à la française
Ok, hade detta varit ett bidrag från England hade det varit en given 4:a. Men från Frankrike förväntar jag mig en låt på franska, god damn it! Men lite sött är det! 3/5.

Lettland
Bonaparti.lv - Questa notte
Alltså, hur mycket min hjärna än vill såga det här så stretar mitt schlagerhjärta emot. Detta är ju så schlager! Hur kan jag ens tänka tanken att vara elak? 4/5.

Ryssland
Serebro - Song # 1
Jag förstår inte haussen kring den här låten. Så bra är den väl inte? Känns snarare som en något mer upphottad version av What's your name från årets MF. 2/5.

Tyskland
Roger Cicero - Frauen regier'n die Welt
Jazz på tyska? Aber ja! En liten hyllning till att allt fler kvinnor får regeringschefspositioner (det är i alla fall så jag tolkar det hela) och det är ju värt att äras! 3/5.

Serbien
Marija Serifovic - Molitva
Så underbart bra att framträdandet i torsdags gav mig ytterst behagliga rysningar. Ytterligare ett bevis på att den klassiska schlagern trots allt lever vidare. Tänk vad bra den hade varit med live-orkester! 5/5.

Ukraina
Verka Serduchka - Dancing lasha tumbai
Det verka vara många som spottar på det här bidraget. Jag är inte riktigt beredd att hålla med utan hoppar gärna omkring i takt till detta lekfulla bidrag! 3/5.

Storbritannien
Scooch - Flying the flag (for you)
Haha, vad ska man säga? Storbritannien verkar ha gett upp hoppet om den här tävlingen och skickar ett sådär lustigt bidrag som förra året. Men jag diggar! 3/5.

Rumänien
Todomondo - Liubi liubi, I love you
Pisspaus. 1/5.

Bulgarien
Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water
Härligt suggestivt och dansant. 4/5.

Turkiet
Kenan Dogulu - Shake it up shekerim
Enligt Kristian Luuk handlar denna låt om avsugningar. Jaja, det ska man väl också skriva låtar om? Fortfarande en av mina favoriter, bara Kenans mikrofonteknik förbättras lite så! 5/5.

Armenien
Hayko - Anytime you need
Melodiskt och finstämt. Men ack så tråkigt. 2/5.

Moldavien
Natalia Barbu - Fight
Snyggt producerad låt som mycket väl kan hamna på övre halvan ikväll. 3/5.

Mina favoriter ikväll blir utan inbördes inordning Serbien, Turkiet, Ungern och Sverige! Årets hundring har jag satsat på Serbien, jag tror Europa återigen är redo för en ballad som segrare!

Filmer man bör se

Mitt i all Eurovision-hets tänkte jag rekommendera några filmer som alla bör se:

¤ Ed Wood - Tim Burtons kärleksfulla hyllning till Hollywoods sämsta regissör någonsin
¤ Varning för Jönssonligan - Starten på den (hittills?) 8 filmer långa serie med karaktärsskådespeleri i världsklass
¤ American Psycho - Christian Bale goes berzerk bland vita lakan till tonerna av Huey and the Lewis
¤ Livet är underbart - Roberto Benignis glädjepiller till andra världskrigsfilm
¤ Lost in translation - Scarlett Johansson i all sin snygga ära, men detta är Bill Murrays film!
¤ I hetaste laget - En film som aldrig åldras, så fruktansvärt rapp och rolig!
¤ Alla Hasse&Tages filmer - Så hög kvalitet i allt!
¤ Forrest Gump - Min absoluta favorit med världens bästa skådespelare, Tom Hanks

ESC 2007 - Semifinalen

Nu börjar det dra ihop sig till Europas mest enande arrangemang: Eurovision Song Contest. Här kommer mina kommentare och betygr till låtarna i semifinalen:

Bulgarien
Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water
Suggestiv och spännande låt som bara växer och växer. Förtjänar definitivt en plats i finalen, mest för att ena artisten heter Stoyan ;-) 4/5

Israel
Teapacks - Push the button
Första gången jag hörde den här låten tyckte jag att den var fruktansvärd. Men sakta men säkert har jag börjat se charmen i denna klezmerinspirerade låt. Men till final? Nja. 3/5.

Cypern
Evridiki - Comme çi, comme ça
ESC-veteranen Evridiki klämmer till med en fantastisk pärla till låt och det är ju så underbart med pop på franska! Je NE suis PAS déçu, tu NE m'as PAS perdu ;-) 5/5

Vitryssland
Koldun - Work your magic
Att Vitryssland kan chocka svenskar har vi varit med om förut, senast i OS-kvartsfinalen 2002. Kanske kan Koldun bräcka The Ark på lördag? Han har definitivt chansen, den stomatolleende vitryska idolen. 4/5.

Island
Eirikur Hauksson - Valentine lost
Ytterligare en ESC-veteran gör comeback i tävlingen med en smäktande isländsk rockballad. Jag är inte så superfrälst i låten och tror ärligt talat att den inte går vidare. 2/5.

Georgien
Sopho - Visionary dream
Välkommen till ESC, Georgien! Jag vet inte om ni kommer få uppleva en final första året, i alla fall inte om jag får bestämma, för det här är ganska så intetsägande. 2/5.

Montenegro
Stevan Faddy - Ajde kroci
Ytterligare en nykomling, nämligen Europas senast bildade land! De bidrar med en harmlös låt med touch av 80-tal som väl knappt kommer beröra någon, inte ens grannländerna. 2/5.

Schweiz
DJ Bobo - Vampires are alive
Nu snackar vi hög klass! Den schweiziske discjockeyn levererar en smäktande 90-tals-dans-hit med äkta schlagerrefräng. Lägg till vampyrer på det och jag är frälst! 5/5.

Moldavien
Natalia Barbu - Fight
Moldavien serverar sitt bästa bidrag hittills i tävlingen. En låt med effektiv refräng och snygga pianoslingor som säkerligen går till final. 3/5.

Holland
Edsilia Rombley - On top of the world
Ytterligare en gammal ESC-deltagare. Det här bidraget når inte samma höjd som hennes tidigare men det känns ändå stabilt. Förmodligen sjunger hon tråkigt nog på engelska, holländska är ju så fränt! 3/5.

Albanien
Frederik Ndoci - Hear my plea
Albanien inledde sin ESC-karriär fantastiskt strålande 2004 med en låt som måste klassas som bland det charmigaste någonsin. Tyvärr har det bara gått ut för, det här är bara tråkigt. 2/5.

Danmark
DQ - Drama queen
Vad ska man säga. Danmark levererar ALLTID! En fantastisk gladschlager som kommer få Europa att gunga loss. Crister Lindarw dör av avund för att han inte får sjunga den.. 5/5.

Kroatien
Dragonfly feat. Dado Topic - Vjerujem u ljubav
Äkta kroatisk gubbrock när den är som bäst? Skulle inte tro det. 1/5.

Polen
The Jet Set - Time to party
En del av mig tycker att det här är ganska bra och svänger rätt skönt. En annan del av mig tycker att det är extremt tråkigt. Jag låter ingen av delarna ta över och ger bidraget en stark 2/5.

Serbien
Marija Serifovic - Molitva
Nu snackar vi äkta schlagerpowerballad, vad härligt att den genren fortfarande existerar! Sjunger hon dessutom på sitt egna vackra språk är det full pott. 5/5.

Tjeckien
Kabat - Mjala dama
En till debutant, vad härligt! Tyvärr är väl denna rockiga låt inte så mycket att hänga i julgranen. Men lite grann svänger det i alla fall! 2/5.

Portugal
Sabrina - Danca comigo
Var det här Thomas G:ssons bidrag? Jaså inte, jaha, det lät ju nästan som det! Torftigt, men tonartshöjningen sitter fint! 2/5.

Makedonien
Karolina - Mojot svet
Den här låten har en refräng som påminner oerhört mycket om en annan låt, men jag kan absolut inte komma på vilken! I vilket fall är refrängen riktigt giftig. 4/5.

Norge
Guri Schanke - Ven a bailar conmigo
G:sson har erövrat Norge! Men tyvärr med en låt som få kommer att tycka om. Kan om möjligt vara ännu sämre en Samba Sambero vilket är en stor bedrift i sig. 1/5.

Malta
Olivia Lewis - Vertigo
Får egentligen någon annan än U2 använda sig av låttiteln Vertigo? Ok då, det funkar väl om man levererar någonting bra och det har Malta absolut gjort. 3/5.

Andorra
Anonymous - Salvem el món
Ett pojkband från Andorra? Sure thing, det här är riktigt Green Day/Blink 182-charmigt och finalen känns för första gången given för lilla Andorra. 4/5.

Ungern
Magdi Rúzsa - Unsubstantial blues
Riktigt spännande! Det här är ju kvalitet utanför ESC-ramen som gjord för en melankolisk indiefilm. En låt som förmedlar känslor och sångerskan sjunger formidabelt. Outsider till segern? 5/5.

Estland
Gerli Padar - Partners in crime
Stabilt men inte mer, eller Hit men inte längre som Liza Öhman skaldade 1980. 3/5.

Belgien
The Krazy Mess Groovers - LovePower
Vidrigt dåligt. Bara att gruppen stavar crazy med k får mig att må illa. 1/5.

Slovenien
Alenka Gotar - Cvet z juga
Opera och schlager är en härlig blanding och visst funkar även detta! Loa Falkman i MF 2008? 3/5.

Turkiet
Kenan Dogulu - Shake it up shekerim
Min absoluta favorit! Can't get it out of my head utan nynnar på den minst 5 gånger om dagen. Turkiets svar på Justin Timberlake levererar en klubbschlager som kommer höras massor i sommar. 5/5.

Österrike
Eric Papilaya - Get a life - Get alive
Ok, låten är värd lite credit tack vare sångarens efternamn men denna Robbie Williams-inspirerade kreation är inte alls särskilt rolig och det händer inte så mycket med den. 2/5.

Lettland
Bonaparti.lv - Questa notte
Ja vad ska man säga. Det är kul att italienskan är tillbaka i tävlingen, men det hade varit trevligare att höra riktiga italienare sjunga. Hur mycket jag än vill hata låten finns något som fastnar i mitt schlagerhjärta. 3/5.

De tio bidragen jag vill se till final:
Cypern
Danmark
Turkiet
Ungern
Schweiz
Serbien
Makedonien
Bulgarien
Vitryssland
Andorra

Maj, maj, maj

Maj, oh maj - Min favoritmånad på året. Fast nu börjar pollen klia i mina ögon vilket ju inte är så kul.

Idag har jag haft tenta i...Uppsats! Tycker det är märkligt att man ska sitta i en sal bland massa andra och skriva en uppsats på tid. Men men, det gick nog bra. Fast frågan är ju vad för nytta jag har av att kunna skriva en uppsats, jag vill ju kunna lära mig hur man rättar, betygsätter och kommenterar en uppsats. Men det får jag väl lära mig sen, eller?

En vecka till semifinal i ESC. Jag har redan min absoluta favorit i Turkiet, men även Danmark, Schweiz och Cypern hör till de låtar som dunkar från mina högtalare.

I helgen blir det Stimulus-helg i Riga med massa andra galna Junisledare. Det ska bli spännande att se Riga och roligt att få åka ytterligare en sträcka över vår vackra Östersjö. Jag hoppas på mumsig mat och massa skratt :-D


En bortglömd kärlek..

När jag listar mina fotbollslag närmast hjärtat dyker tre klubbar upp: Visby/Gute, Djurgården och Aston Villa. Självklart har jag också ett favoritlag i italienska ligan, Milan, men jag har aldrig känt något så där speciellt för dem så som jag gör med de andra klubbarna. Men ikväll kände jag hur det värmdes inom mig när Milan slog ut Manchester United och spelade en bländade fotboll, härförda av den evigt unge Paolo Maldini. Välkomna tillbaka till mitt hjärta Milan, det blir nog dags att leta fram Milantröjan med namnet Blomqvist på ryggen och bära den med samma stolthet som på skolkortet i åttan ;-)

RSS 2.0