Den odödlige är död.

Han dog till slut, Fåröbon och mästerregissören Ingmar Bergman. Det kändes som att han skulle leva för alltid i sitt hem på Fårö och vaka över samtiden med Östersjön som skydd. Men nu är han död och jag ska verkligen ta tag i mig själv och se alla hans mästerverk. Han tillhör den skara av betydande svenska kulturpersonligheter som har gett svenskarna ett eko utanför Sveriges gränser, liksom Astrid Lindgren och August Strindberg. Kanske ett eko som är större än vad vi kan föreställa oss. Han har två filmer på IMDB:s lista över de 250 bästa filmerna någonsin, och detta är en lista som röstas fram kontinuerligt av sidans besökare, alltså inga kulturexperter eller jurys. Han är värd att hyllas denna regniga dag, får se om Ola Salo är värdig nog att göra det ikväll på konserten på Kneippbyn. "It takes a fool to remain sane" är kanske en passande hyllningssång? :-)

Äntligen en Simpson!

image2
Nu har jag äntligen fått äran att bli en äkta Simpson :-D Gå in och gör din egen figur på http://www.simpsonsmovie.com/main.html

Lite sommaruppdatering

Det märks att man har semester när det inte blir lika frekvent skrivande i bloggen. Jag vill ju liksom ta vara på den lediga tid jag har och inte slösa bort semestern på att skriva blogg! Men nu får jag väl skriva lite.

Sommarvädret är konstigt. Igår var det fruktansvärt konstigt. Ena stunden hällregnade det för att sedan övergå i något sånär solsken. Klimatförändringar eller bara en ovanligt vanlig svensk sommar? Jag är glad över att inte behöva besvara den frågan.

Igår var också en av sommarens höjdpunkter: The Simpsons-filmen! Det var härligt att få se sina favoriter på en stor bred duk på ett fullsatt Röda Kvarn. För en äkta Simpsons-fanatiker var det en fantastisk film, med massa detaljer som nog tar både två och tre visningar för att man ska hitta. Men jag håller med den recensent som skrev att hon saknade bifigurerna, för visst, det blev väldigt mycket Homer, vilket ju är helt förståeligt, han är ju ändå den populäraste av karaktärerna.

Och nu är sommaren snart slut. Tiden går ju så fort. Men jag älskar ju hösten så då har jag i alla fall något att se fram emot :-)

Kongress, Nostalgi och Sahlin

Ursäkta att bloggen inte blivit uppdaterad på ett tag. Det kom ju en kongress i vägen. Har inte hunnit landa riktigt ännu, men här några minnesbilder från den:
¤ Solen var med oss de dagar det behövdes
¤ Blev skakis av att Birgitta Dahl satt på första parkett när jag invigningsanförde
¤ Hann med att kika in på alla förhandlingar
¤ Försökte förfalska en fikabiljett
¤ Började tänka på hur en kongress i Visby skulle kunna vara
¤ Fick döma Landslaget för hemlösa

Ida fick med sig ett band av Ullie, vår gamla konsulent, med inspelningar av våra uppsättningar av Madicken och Ronja Rövardotter från 1996 och 1997. Jisses, så underhållande! Hur man såg ut, hur man pratade, hur alla andra såg ut, hur alla andra pratade. Det är härligt att få se hur man såg ut en gång i tiden. Synd att våra föräldrar aldrig haft en videokamera, det hade varit kul att se mer av en.

På sedvanligt vis delade IOGT-NTO-rörelsen ut vattenflaskor innan talen i Almedalen. Ikväll var det sossarnas och Monas tur. Hon höll ett väldigt bra tal och det ska bli spännande att se hur de borgerliga talarna bemöter det senare i veckan. Imorgon ska jag gå på ett seminarium om Lärarlyftet, får se om jag vågar prata lite med Jan Björklund eller om jag bara lyssnar lite granna.

RSS 2.0