Frågor

Ska jag rösta i kyrkovalet?
Ska jag ut och springa 5 kilometer?
Ska jag försöka vinna på Stryktipset nån gång?
Ska man dansa i neon?
Vem är det som står och röker utanför mitt fönster?
Varför kliar det alltid på ställen som är svåra att komma åt?
Finns det ingen som kan reglerna för gång- och cykeltrafik?
Är det roligt att diska?
Vad är en final konjunktion?
Hur ofta duschar jag?
Går det att äta papper?
Varför funkar inte mitt element?
Sitter du ofta på cykelsadlar?
Har jag glömt nåt?

Et maintenant, français!

Igår började jag nya kursen, Franska A! Som vanligt var det massa recentiorer (nybörjare, youngisar, bortkomna små liv, kalla det vad ni vill) som skulle få den information man redan fått till leda, om Engelska Parken, Studenthälsan, Upnet. Bara Studentprästen som saknas tänkte jag och sekunden senare dyker mycket riktigt fröken präst upp och kör samma gamla info som förra året. Men men, kursen verkar bra och strukturerad på ett riktigt bra sätt och äntligen en lärare som börjar ställa lite krav! Kravet bestod väl i princip av att utöka vårt ordförråd så att vi inte ligger på 85% förståelse av en text utan mer 99%. I'll do my very best. Idag var det diagnostiskt prov för att se lite hur man ligger till. Ordkunskapen gick nog sådär, massa ord jag chansade på, så då vet jag vad jag har att jobba med den här hösten. Grammatikdelen kändes stensäker och jag virvlade fram genom presens particip, konjunktiv och korrelat och kanske bör man sända ett litet tack till Monkan och Diego för deras grammatiska drillning av min lilla hjärna. Nu ska jag börjar läsa L'etranger av Albert Camus, får se hur jag lyckas med det.

90-talsyra?

Det känns som att 80-talsyran sevpt förbi och redan nu lämnat över till 90-talsyran. Se bara här: Mariah Carey ligger åter på listorna, Backstreet Boys gör comeback, likaså Eva Dahlgren, Mauro Scocco och Peter LeMarc. Dekoren i Doobidoo skrek 90-tal, likaså Lasse Kronér och Claes Malmberg. Det är fortfarande svårt att sätta fingret på vad som är specifikt för 90-talet förutom just detta, vilken musik som gäller, vilka kändisar som syns.  DN Kultur gör en hel bilaga om 90-talet, borgarna är på väg att ta över och svenska fotbollslandslaget är på väg mot nya höjder. Kanske är vi på väg att springa ikapp tiden, kanske förbi den? Hur förvirrade kommer trendsättare och andra inte bli då? 

Hösten är här.

Har kommit fram till att hösten är min absoluta favoritårstid. Ett helt folk vaknar upp ur sommardvalan och blir åter igen kreativa och fyllda av lust att arbeta, studera eller vad man nu ägnar sitt liv åt. Dessutom blir luften friskare än någon gång under året, härligt härligt.


Tre lag i mitt hjärta: Visby Gute, Djurgården och Aston Villa. Och Fredrik Reinfeldt är djurgårdare. Gaah, måste han vara den perfekta mannen?


Robyn 10/11 på Katalin. I'll be there, I guess!


Imorgon börjar höstterminen 2005, en termin fylld av Franska A. Det blir nog très amusant!


Apropå debatten om gubbväldet i svensk tv så borde dessa kvinnliga programledare lyftas fram: Stina Dabrowski, Kattis Ahlström, Carina Berg & Emma Gray.


Nip/Tuck tonight, sunday bloody sunday...









R2-D2

Rymdimperiet slår tillbaka. Förmodligen den bästa i Star Wars-sexologin (eller hur man nu säger, dubbel trilogi kanske?). Den har allt, berömda och viktiga repliker, Yodas intåg, mörkheten. Härligt att se den om igen nu ikväll. Synd bara att den visas i trean med all jäkla reklam. Dock har trean skärpt sig vad gäller bild- och ljudkvalitet! Luke, I am your...*pip*

Syntslinga

Oh my gosh, syntslingan i Robyns Who's that girl. Gaah, konst på hög nivå. Måste uppleva detta live på Katalin den 10/11.

Svensk klubbfotboll...

...är tyvärr inte så bra som vi vill tro. MFF åkte ur för att de var dåliga helt enkelt. Jag tror inte på att en omläggning av allsvenskan till höst/vår-säsong skulle göra möjligheterna större. För att ett svenskt lag ska lyckas i Europa krävs tur, vilja och spetskompetens. Detta fanns hos IFK Göteborg i mitten av 90-talet men någon arvinge har ännu inte synts till trots tappra försök av AIK och Helsingborg. Och vad gör väl det om svenska klubbar inte representeras så väl i Europa när vi har ett landslag i stundande världsklass, en relativt rolig allsvenska och dessutom mängder av annan fotboll att titta på. Visst hade det varit roligt med ett svenskt lag i Champions League men jag tycker inte att det är en nödvändighet. Ikväll hejar jag dock på mitt Djurgården och hoppas på fortsatt spel i UEFA-cupen! Full fart framåt! Håll tätt bakåt!

Kommissionen

Igår var det premiär för den nya dramaserien Kommissionen, ett ganska skrämmande premiäravsnitt då det känns som att ett sådant terrordåd verkligen kan hända i dagens värld, i lilla Sverige, i hjärtat av vår demokrati. Det är verkligen svårt att föreställa sig att Göran Persson och hans regering skulle behöva föra tidskrävande krisbeslut i en bunker i skärgården, men det kan som sagt hända och frågan är: Vad ska man göra? Skjuta ner misstänkta flygplan, sänka misstänkta båtar med risk för att döda oskyldiga? Inte en allt för angenäm sits kan tänkas. Rollbesättningen är bra också, Loa Falkman som statsminister är nästan mer trovärdig än GP himself, Katarina Ewerlöf som fd justitieminister, liten dramacomeback av Helge Skoog, Ing-Marie Carlsson som bitchig jordbruksminister och sist men inte minst, den till vår familj bekante Michael Kinmansson som var oerhört trovärdig som tv-fotograf! haha. Jag räknar med spännande tisdagar framöver.

Om jag vore politiker...

Här följer några roliga förslag jag skulle försöka få igenom om jag var politiker:

¤ Gratis glass till alla medborgare varje fredag
¤ Inrättande av videotek och musikotek där man, liknande som på bibliotek. får låna filmer och CD-skivor alldeles gratis.

¤ Gratis kondomer och bindor till folket
¤ Definitivt sommarväder juni, juli, augusti. Dvs. bra blandning mellan solgass och ösregn..
¤ Gratis musikevenemang i varje kommun varje helg för tonåringar
¤ Böter om man inte parkerar cykeln ordentligt i cykelstället!

Un peu de francais

Ikväll blir det lite fransk film, för att fräscha upp min franska inför terminsstarten. Det verkar till och med vara fransk film nästan varje kväll den här veckan på SVT 2. Snacka om timing! (Och nu läser Per att Milan Baros är klar för Aston Villa och han hoppar och skuttar och tänker: ja!) Hoppas att franskan blir rolig. Schemat lär vara slappt, tydligen ledig måndag och fredag enligt en kursintroduktör som ringde mig häromdagen. Många långhelger med andra ord! Men jag ska inte ligga på latsidan, som jag kände att jag gjorde litegrann i våras, utan ta vara på timmarna så att inte allt kommer på en och samma gång.

Det brukar ofta påpekas att en franskakurs är ett bra raggningsställe. Återstår att se hur det blir med den saken. Typ: Voulez-vouz coucher avec moi, ce soir? Haha.

Nu ska jag ringa lillasyster och höra hur hennes första dag på Wendelsberg har varit.

På återseende, au revoir!

Söndag i mitt liv

Ikväll börjar äntligen säsong 2 av Nip/Tuck, den extremt snygga dramaserien om plastikoperationer, medelålderskriser, tonårsbesvär och mycket annat. Se den! SVT 2 21.15

 

Igår kväll var jag i kungliga huvudstaden och käkade asiatiskt och såg på en dansteater på Stadsteatern. Maten var mättande och dansteatern underhållande. Helt perfekt va?

 

Fredrik Ljungberg måste ha världens bräckligaste kropp. Näst efter Jesper Blomqvist förstås.

 

DN Kultur hade ägnat hela sin del åt en odyssé över mitt älskade 1990-tal. Jag läste inte allt, men snacka om nostalgifrossa bara av att titta på bilderna! Sparas varsamt!

 

Delfinal av Melodifestivalen i Leksand? När kommer den till Uppsala eller Gotland för all del? Tänk en delfinal utomhus på, säg, Strandgärdet? Kanske lite kallt i februari/mars men ändå...


Sommaren är tillbaka.

I ett sista flämtande försök verkar nu solen vara tillbaka efter veckor av frånvaro. Vad ska man passa på att göra då? Bada i Fyrisån (blä), sola i parken (Per, sola? ha!), äta glass i Stadsträdgården (sounds nice), kanske en sväng in på Upplandsmuseet (gratis ju), kolla in Parksnäckan och se om musiken där är bra (kanske inte gratis, hmm) eller helt enkelt ge mig ut och springa 5 km. Alternativen är många, ledig ytterligare 10 dagar. Vill sätta igång med pluggandet igen, vill bli sysselsatt. Jaja, out of my room, into the sun, eller nåt.

The Simpsons

Snart återigen dags att stifta bekantskap med familjen Simpson, denna helt underbart sjuka familj som bor i en precis lika sjuk stad med sjuka människor. Detta är världens bästa TV-serie. Den är rolig, smart, känsloväckande och historierna tycks aldrig ta slut. Alla karaktärer har en speciell plats i mitt hjärta. Homer för sin oerhörda dumhet och levnadssätt, Lisa för hennes starka person och stora hjärta, Apu för sitt "Come again", Patty & Selma för deras röster och framförallt Moe, som är den karaktär jag sympatiserar med mest, en enslig man som driver ett hak med sina stammisar och som ständigt söker lycka och framgång men ständigt misslyckas vare sig det gäller kvinnor, utveckling av hans bar eller relationer till barn. Favoritavsnitten är många, favoritögonblick likaså. Homers kärleksförklaring till Marge, Maggies oanade mordegenskaper, elefanten Stampies ivägskrämmande av hund och katt Simpson, det felaktiga soundtracket till Mr Burns attack mot någonting (minns ej vad)...Nu blir det dags att avsluta så jag inte missar det fantastiska introt. *Per visslar*

Göran, Göran, Göran

Käre statsminister, sänk inte skatten på alkohol! Är det inte rätt logiskt att om skatten sänks så kommer alkoholkonsumtionen att öka? Tror du att det är bra för alkoholmissbrukare? Missbrukarbarn? Nattlivet i allmänhet? Varför inte arbeta inom EU, slå näven i bordet, visa att man kan förändra, även i en stor apparat som EU och höj införselkvoterna, återupprätta tullen (finns den kvar över huvud taget?) och lyft alkoholfrågan inom EU. Gör detta för mig Göran, annars finns det risk för att en av dina väljare försvinner.

Ny cykel och mobil!

Efter 5 års envist användande av min Nokia 5110 så har jag slutligen köpt mig en ny mobiltelefon. En Samsung X480 som är liten och behändig, om man jämför med den gamla jätten. En ny cykel är också införskaffad eftersom förra blev stulen, så nu har jag världens coolaste bike! Den är svart med vita pedaler och på ramen står det med rosa: Vega! Kan det bli häftigare? Susade runt med den i Uppsala en halvtimme nu ikväll för att känna på och Vega går fint! Det andra kan känna för sina bilar, mopeder eller motorcyklar känner jag för mina cyklar, betydligt miljövänligare också.

 

Idag har jag bott ett år i Uppsala förresten! Det firar jag med filmklassiker på SVT 2 ikväll: Riddarfalken från Malta med Humphrey Bogart och Peter Lorre. Mumma!


Bli gammal

Idag fick jag massa tankar när jag satt kring ett gäng gubbar på Studenternas och såg fotboll. Tänk vad skönt att vara pensionär! Låta dagarna gå utan tanke på något arbete att behöva gå till, gå och titta på fotboll och snacka med alla andra gubbar omkring en, sitta på bänkar i parken och flörta, strosa lugnt runt på stan, ringa till nära och kära, prata med telefonförsäljare i 30 minuter (höhö), smågnälla på ett charmigt sätt, bjuda barn på leenden och karameller etc. Bara jag får leva och vara frisk så ser jag mycket fram emot att bli gammal. Se tiden förändras, modet, filmer, idrott, politik. Vara med om historiska ögonblick, små som stora. Alla Melodifestivaler jag ska följa, alla fotbollsevenemang, alla teaterpremiärer på stadsteatrar där jag kommer bo, alla elever jag kommer ha som lärare. Slutligen det allra bästa med att åldras: Årstidernas skiftningar, som alltid kommer finnas där, oavsett hur mitt liv kommer te sig.

Söndagen den 15/8

Har tillbringat helgen i Malmö för sightseeing och rekreation. En fin stad som var större än jag trodde. Tyvärr var vädret pissigt, men det är det väl överallt i det här landet nu för tiden?

 

Stefan Holm - Du är en hjälte ändå, även fast det inte blev något guld ikväll. OS-guldet från i fjol, och sättet han tog det på ger mig fortfarande rysningar.

 

Svensson, Svensson - Roligaste svenska serien någonsin? Åh, på söndag startar Nip/Tuck säsong 2, på tal om bra TV-serier. Watch it!  "Make me beautiful..."

 

Imorgon börjar min nya karriär som telefonförsäljare. Hoppas det går bra och att jag säljer mycket så provisionen blir någorlunda stor.

 

På tisdag har jag bott ett år i Uppsala. En trång och instängd stad, om man ser på ytorna, men också en mångfaldig och bred stad om man ser på alla utbildningar och alla tiotusentals studenter som var och en präglar staden på sitt eget speciella vis, och som kommer och går, vilket för alltid gör Uppsala till en ungdomens stad. Spännande att få tillbringa minst 5 år av mitt liv här.


Några citat från min kalender

"Framtiden oroar oss, det förflutna håller oss fast. Därför går vi miste om nutiden" Gustave Flaubert

"Kärlek är det enda som förökas när vi slösar med det" Ricarda Huch

Alla djur utom människan, vet mycket väl att livets huvudsakliga mening är att njuta av det" Samuel Baulder

"Om en människa önskar att hennes drömmar ska bli verklighet så gör hon klokt i att vakna först" Okänd

"Förändra sig kan ingen - men bättra sig kan alla" Ernst von Feuchtersleben


That'll teach them!

Igår började en ny realityserie på SVT 1 som på svenska går under namnet "Vet hut!" och oj så roligt det var! Ett antal uppkäftiga, "misslyckade" engelska tonåringar får spendera 4 veckor i en skola där allt ser ut som på 1960-talet med sträng disciplin, uppdelning av flickor och pojkar, äcklig skolmat och tidsenliga uniformer och frisyrer. Det är väldigt intressant att se hur mycket skolan har förändrats på bara 40 år, ungefär lika länge som jag kommer att vara lärare. Dagens ungdomar är mer ifrågasättande, mer fria att göra det man själv vill men också mer "lata". Det har ju sagts att vi 80-talister tillhör den första generationen som ger upp så fort det inte går som vi vill, och detta alldeles för snabbt. Om en sak vi vill göra inte fungerar, t.ex. laga mat, ta hand om blommor eller bära en tung möbel, så struntar vi i det och går istället och gör något annat eller fixar någon annan som gör det åt oss (t.ex. i exemplen ovan: mikron, mamma, pappa). Detta är ju givetvis på gott och ont, men det vi kan se är att vi 80-talister är indivdualister (egoister...?) in absurdum. Inte konstigt att så många unga är arbetslösa, de vill helt enkelt att någon eller några ska fixa jobb åt dem istället för att aktivt söka och hitta ett jobb man trivs med. Roligast i gårdagens "Vet hut!" var i alla fall en tjej, boendes i London, som skulle peka ut Plymouth på en karta över Storbritannien. "Kanske där...?" säger hon, och pekar på sin egen hemstad, London, varpå läraren gömmer sitt ansikte i händerna och suckar. Det är humor!

Dagens Spellista - Melodifestival 80-tal

1980 - Janne Lucas - Växeln hallå (Lasse Holm-klassiker, basgången i refrängen: gaaah!)

1981 - Björn Skifs - Fångad i en dröm (Underskattad vinnare, med fantastisk brygga)

1982 - Ann-Louise Hansson - Kärleken lever (En av schlagerdrottningens mindre kända låtar)

1983 - Kikki Danielsson - Varför är kärleken röd? (Klassisk schlagerfilosofisk fråga)

1984 - Vicki Benckert - Livet är som ett träd (Tokglad schlager som ingen kan låta bli att dansa till!)

1985 - Dan Tillberg - Ta min hand (Typiskt 80-tals-sound, med grymt tempo i refrängen)

1986 - Karin Risberg - Stopp, stopp stanna! (Such a classic!)

1987 - Anna Book - Det finns en morgondag (Schlagerpoesi på högsta nivå)

1988 - Haakon Pedersen - Bang en explosion (Calypso/Samba-inspirerat, alltså sväng!)

1989 - Tommy Nilsson - En dag (Bästa schlagern någonsin. Text, refräng, trumpet, Tommy. Wow)


Just another Manic Monday

Usch vad blödig jag är. Kom nyss hem efter att ha varit och dömt, slår på teven, ser inslaget om Kajsa Bergqvists VM-guld i höjdhopp. Jag ser hennes guldhopp, hur hon klarar det, ser hennes stora leende och hur tårarna börjar falla. Jag hulkar till och mina ögon tåras och jag ryser av välbehag. Sådan är jag, en blödig sportfåne som älskar att se andra lyckas och bli glada. Och att se andra glädjas och själv bli glad är ju en rätt positiv egenskap, tycker jag. På tal om egenskaper, jag var på jobbintervju idag för att bli telefonförsäljare och när frågan: Vilka är dina negativa egenskaper? kommer upp blir jag helt svarslös. Jag letar genom mitt huvud men får inte fram någonting. Så hjälp mig nu, alla som känner mig, vilka är mina negativa egenskaper? Man vet ju aldrig när man får frågan nästa gång.

En vanlig regnig söndag

Så blev det åter en regnig dag denna sommar. Hade tänkt gå en promenad men det var lite för blött tyckte jag.

 

Idag hejar jag på Carolina Klüft, som alltid! Avslutande grenen, 800 meter, kommer bli TV-historia, don't miss it!

 

Tänk om man likt Paris Hilton hade ett förnamn som en europeisk huvudstad och ett efternamn som en känd hotellkedja. Tänk bara att få heta London Scandic, Berlin Best Western eller det ultimata: Istanbul Radisson SAS!

 

Jag ska förmodligen bli telefonförsäljare, så ifall ni märker någon försäljare som ringer till er och låter som jag: köp, köp, köp!

 

Snart börjar Premier League, Champions League, Serie A, La Liga, landskamper och dessutom upplösningen av Allsvenskan. För en fotbollsfantast finns aldrig tråkiga veckor. Är det inte härligt?

 

Film igår: Sideways. Film idag: Gudfadern III

 

Programledare för Melodifestivalen 2006: Peter Jidhe och Agneta Sjödin? Seems like a great idea to me!


Tältprojektet 2005

Igår kväll såg jag alltså Tältprojektet, som i år ställer upp med följande manskap: Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Sissela Kyle, Charlotte Perelli och Martin Stenmarck. De tre sistnämnda var inte med förra året utan har bytt av Cecilia Frode, Magnus Uggla och Lena Philipsson. Ni ser själva, hitkänsla 2004 = 100 %, hitkänsla 2005 = 0, om man ser på sångartisterna. Perelli/Stenmarck har en hit var, och det räcker inte för att showen ska glänsa, utan de kör mest covers som känns tröttsamma. Varken Stenmarck eller Perelli har det där extra som gör dem intressanta, detta gäller framförallt Stenmarck, som jag nu fått ännu mindre förtroende för, speciellt efter en version av Las Vegas som kan ha varit den sämsta jag har hört. Perelli däremot har en röst som håller och en järnvilja, med tanke på att hon uppträder höggravid och ändå vågar sig på trappsteg och snabba dansrörelser. Sketcherna håller heller inte lika hög nivå som förra året, med upplägg som känns oerhört uttjatade såsom Rinkebysvenska för medelålders män och Jämställdhet i form av Vilka ord får vi använda? Det som känns helt perfekt är den visuella biten: Komikertrion som porträttlika Bee Gees, Rheborg/Gustafsson som Levengood/Gardell (en sketch som borde kunna utvecklas ytterligare, utan Stenmarck!), Gustafsson som Peps Persson, Rheborgs symboliserngar av hur olika män och kvinnor dansar, Kyle som inlånad operasångare (eller, nja :P) från Öst och slutligen komikertrion som verkligt samstämd och trilskande kör till Charlotte Perelli. Slutbetyget blir då tack vare dessa visuella sensationer ändå godkänt, men till nästa år hoppas jag på en bättre laguppställning, vad sägs om Gustafsson/Rheborg, Babben Larsson, Carola och Orup? (Per dreglar vid bara tanken). Till sist vill jag säga att vägen till arenan var fullkomligt sagolik, från Centralen-Vasagatan-Kungsgatan, där stadslivet flödade, in på Sturegatan där folklivet mattades av och vackra vyer som Humlegården och Stockholm Stadion, och därefter in på Lidingövägen som var i princip folktom och med gröna ytor och en hästhoppningsarena som fick mig att tro att jag var på landet. Att detta var möjligt i Stockholm visste jag inte, det var verkligen en upplevelse.


I'm a blogger

Per - En bloggare? Yes folks, stunden är inne!

För er som känner mig kommer ni kanske ana att mina bloggar kommer handla om fotboll, schlager, politik, film, pedagogik, teater och alla andra intressen jag har. För er som inte känner mig så vet nu även ni vad min blogg till största del kommer innehålla ;-)

Idag, den 5 augusti 2005 består mitt liv av möblerande. Jag har skaffat en digitalbox, vilket medförde att jag måste flytta min tv, och då måste jag flytta runt alla andra möbler också så att det ser någorlunda snyggt ut. Min antenn jävlas med mig, så jag har tvingats ge den en provisorisk piedestal i form av en papperskorg och en hushållsrulle för att mottagningen ska bli bra. haha. "Dagens I-landsproblem?" ekar plötsligt i mitt huvud.

Ikväll beger jag mig till Sthlm, för att se på Tältprojektet. Det kommer säkerligen inte vara lika bra som förra året, men jag hoppas mycket på komikertrion Gustafsson, Rheborg & Kyle, medan mina förväntningar på Perelli/Stenmarck inte är alltför höga. Ska dock bli spännande att se hur Stenis är live!

Allt klart, elektrofart! (Nördig avslutning inte sant?)


RSS 2.0