Dessa charmiga försäljare i sina smurfblå byxor.

Ok, så här ligger det till: Jag gick ner på stan i jakt på ett par nya jeans. Gick in i ett antal olika affärer, men hittade inget som direkt passade varken smak eller plånbok. När jag gick och snokade i en butik uppenbarar sig plötsligt en ung, snygg säljare (ja, det var en hon) med smurfblå byxor. Hon började genast plocka fram ett antal par till mig som jag fick prova, hon gick och hämtade nya storlekar när det behövdes mindre (tjoohoo, no belly yet!) och till slut fick hon mig till att välja ett par Diesel för en tusenlapp.

Hade jag köpt dem om jag hållt i dem själv? Nej.
Hade jag över huvud taget frågat om råd? Nej.
Hade jag tagit emot råd om det varit en man? Nja, kanske.

Visst, hon var ung, snygg och charmig, men det som gjorde att jag lydde hennes råd var nog faktiskt att hon tog sig tid och hjälpte mig, precis som en god säljare ska göra. Eller så är jag helt enkelt för jäkla svag för kvinnor i smurfblå byxor :-P

Vilket hopp!

Alltså, vad händer egentligen? Mina unika besökare per dag brukar ligga mellan 10-20. Siffran för idag är uppe i 43! What the fuck liksom? Hur gick det till? :-P Kanske man får börja skärpa sig när det gäller det produktiva..

Fynden på årets bokrea.

Idag har jag shoppat loss på bokrean, det blev fyra inköp av olika karaktär:

U2 by U2
En stor, väldigt stor bok med massa bilder och intervjuer med medlemmarna i U2 om deras karriär. På engelska dessutom, mumma!

Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Har varit väldigt nyfiken på den här boken ett bra tag, så det passade bra att inhandla den idag!

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
"Alla" läser den här trilogin och jag fascineras av sånt "alla" gör så nu tog jag tillfället i akt och köpte första delen.

Sjöwall-Wahlöö-boxen
Det bästa av fynden! Alla 10 Martin Beck-böcker i en snygg box för endast 159:-! Det ska bli ett nöje att läsa om, och läsa de jag inte läst ur dessa böcker som alla betecknas "Roman om ett brott".

Tyvärr var boken Judarna i Sverige slutsåld, annars hade den också varit med bland fynden, för det hade ju varit intressant att läsa om vad som drev såna som familjen Katz/Wilensky att komma till Sverige..

Glad distriktsordförande.

Ikväll var jag på besök i Junisföreningen i Enköping för att genomföra ett något försenat årsmöte samt leka teaterlekar. Det var ett härligt gäng som var där, och gladast i hjärtat blev jag under den inledande "Pulsen" då alla fick säga hur deras dag har varit. En kille sa så här:

"Måndagar är den värsta dagen, fram till kl. 18.30 då jag får komma hit.."

Visst blir man bara galet glad över att ha en verksamhet som får något så hemskt som måndagar till att bli något positivt!

Melodifestivalen 2008 - Deltävling 3

Här kommer kommentarer och betyg på denna deltävlings låtar:

BWO - Lay your love on me
Vid de första genomlyssningarna var jag rätt så tveksam, och jag tycker fortfarande att det här är deras sämsta bidrag av de 3 som de deltagit med. Men låten växer och framförandet var så där härligt BWO-freakigt, så visst kan det räcka långt, både i Globen och Belgrad! 4/5.

Mickey Huskic - Izdajice
Första gången en låt är på bosniska i MF, eller ja, hela låten var ju inte på bosniska men ändå. Mickey har kämpat 9 gånger för att få med den, och jag förstår att juryn varit tveksam tidigare, för särskilt kul är det ju inte! 1/5.

Frida feat. Headline - Upp och hoppa
Dagispop på skånska? Ja men visst funkar det! Men låten hade nog varit bättre om Frida hade fått ha den för sig själv och inte någon kille som bryter in och sjunger saker som ingen hör. Fantastiskt kul att hon gick till final i alla fall, sannare glädje har inte skådats sen Carola tackade Gud 1983. 3/5.

Thérèse Andersson - When you need me
Verserna är för mig något som ligger och väntar på en 5/5, men så kommer operarefrängen och låten blir genast mer.. annorlunda! Väldigt synd på en så fantastisk vers. 3/5.

Patrik Isaksson - Under mitt tunna skinn
Under genomlyssningarna har jag tyckt att låten var ganska blek, men när man fick höra den i sin helhet förstod jag att det faktiskt var en alldeles lysande liten bagatell som Isaksson klämt ur sig. Men tyvärr stupade han på målsnöret, så blir det tredje gången gillt kanske? 4/5.

Caracola - Smiling in love
Min favorit för kvällen! Förde mina tankar till Norge 2000, som också hade 3 tjejer som sjöng en svängig, färgglad låt med fantastisk tonartshöjning. Hur ska de kunna slå Ola i Andra chansen.. Jag tänker ringa i alla fall! 5/5.

Ainbusk - Jag saknar dig ibland
"Gotland, fosterö i Norden" sjöng Ainbuskarna för Kristian Luuk strax innan de satte igång. Kanske hade det gått bättre med den? För visst är den småfin, men den lyfter aldrig riktigt! Men fler gotlänningar vill vi ju se i MF, vem står näst på tur? Babben feat. Håkan Loob? 3/5.

Eskobar - Hallelujah new world
Totalt jäkla noll. 0/5.

Och vilket program, vilken skräll! Frida Muranius glädje var så härlig att det bara inte finns! Och Björn! Jag vill också sjunga kärleksförklaringar till Carina Berg på bästa sändningstid! Vilket program! Låtkvaliten var kanske inte bland de bästa under 2000-talet, men riktigt tajt var det med skämt, spänning och en galen Berghagen.

Finalen ser lovande ut nu. En rivig Amy, en stabilt leende Sjögren, en tonsäker Sanna Nielsen, två rödrockade Rongedals, en skånsk dagisvisa och euforiska BWO. Kanske kan det bli bästa finalen sedan 2004? Väl mött!

Björn Gustafsson ÄR nykterist!

Ok, nu har jag flera källor som visar att Björn Gustafsson, komikern som slagit igenom ordentligt i år, verkligen är nykterist! Så här säger han i en intervju i Aftonbladet från 28/1 i år:

"Jag har aldrig rökt, aldrig snusat, aldrig varit berusad. Man får mycket frågor om det, vilket egentligen är konstigt - att folk vill veta varför jag inte vill droga mig"

Så rolig, och så klok! Tjejer och killar, lyssna på Björn, min nya idol! Han heter ju dessutom likadant som en annan av mina idoler, fast han stavar sitt efternamn med ett s! Dock vet jag inte om Björn Gustafson också är nykterist..



Björn och Björn. Gustafsson och Gustafson.

En till kändisnykterist?

Så här står det i Tobbe Eks schlagerblogg på aftonbladet.se:

"Välkomstfesten i Linköping 21.55

Björn Gustafsson har nu fått ut sin jacka ur garderoben.

Grabben dricker inte så undertecknad tackar och tar emot när både han och projektledar-Christel räcker över sina drinkbiljetter"

Har vi alltså att göra med ytterligare en till, oerhört populär kändis som är nykterist? Det vore väl underbart!

Hur ska IOGT-NTO-rörelsen "utnyttja" kändisnykterister?

Det händer så mycket!

Det känns som att hela världen är inne i ett stort schwung av händelserika händelser! Jag gör en snabb lista:

¤ Primärvalet i USA, som ju är hur spännande som helst, i alla fall hos Demokraterna!
¤ En ny stat i Europa bildades i söndags (och grattis Albanien för 12 gratispoäng i ESC om Kosovo är med nästa år!)
¤ Den evige Fidel Castro har meddelat sin avgång.
¤ Sanna Kallur satte världsrekord!
¤ IOGT-NTO utesluter Åke Green.
¤ Carola dissas av svenska folket.

Ja, ni ser! Och visst sker det saker även inom min absoluta närhet:
¤ Scenen i Gunsta kommer byggas om!
¤ Jag har pumpat cykeldäcken inför våren!
¤ Jag planerar att vinna pengar på Oddset ikväll.

Det händer saker minst sagt :-D


...och åtta bidrag var det, ja.

Ursäkta! Glömde ju skriva kommentar om ett av gårdagens bidrag, här kommer den:

Andra Generationen - Kebabpizza Schlivovitza
Tung-gung! Härligt lekfullt och med en härligt banal text, precis så som schlagers ska vara! 4/5.

MF 2008 - Deltävling 2. Största skrällen genom tiderna?

Igår var jag och Ida på plats och bevittnade schlagerhistoria, ja, jag skulle vilja kalla det den största schlagerskrällen någonsin! För visst har tunga favoriter fallit förr, men TVÅ tunga (läs fläskiga) artister med en låt upphaussad till skyarna, hur kunde det fallera? Här kommer mina omdömen om delfinalens låtar:

Ola - Love in stereo
En rejäl 80-talsdänga, med härliga synttoner, och med en Ola som likt sin ex-Idol-kollega Måns Zelmerlöw levererar riktigt bra! Tyvärr lyfter inte låten till den högsta schlagerhimlen, men visst är den gedigen! 3/5.

Lasse Lindh - Du behöver aldrig mer vara rädd
Det här var låten jag hade allra, allra minst förväntingar på, för jag har fullkomligt avskytt allt som Lasse Lindh spottat ur sig innan. Men detta! Melodiskt, vackert och lågmält på ett fantastiskt bra sätt! Och benen, vad gör Lasse med benen? 4/5.

The Nicole - Razborka
Det är alldeles för lite rysk kultur i det svenska samhället. Äntligen fick vi en härlig mix av östblockets samlade bidrag under 2000-talet, med en härligt samspelt koreografi och en The Nicole med en stor glimt i båda ögonen. Underbart när hon i vissa partier sjunger på överbrittisk engelska. 4/5.

Alexander Schiöld - Den första svalan
Det här känns verkligen schlager, inte bara för att Pling står för texten, utan också för att den känns som den enda låten i startfältet som känns genuint schlagrig. Han fick ABB Arena att svänga i alla fall, men i det här tuffa startfältet fick han ge sig. 3/5.

Rongedal - Just a minute
Oj, oj, aldrig har 70-talet låtit bättre i Melodifestivalen! Två överproffsiga tvillingar med en grymt svängig låt som kommer bli livsfarlig i Globen. Framträdandet efter att de vunnit var helt övereuforiskt och hela arenan gungade loss. 5/5.

Sanna Nielsen - Empty room
Alltså, Sanna sjunger som en gudinna i det här numret och visst är låten en härlig flört med samtliga powerballader sen 1800-talet. Men jag tycker inte att låten lyfter till de höjder som den har potential till! En sak är i alla fall klar, Carola får lämna över schlagerkronan till Sanna nu.. 3/5.

Carola & Andreas Johnson - One love
I det sista numret brassades det på rejält med sång, musik och tv-apparater och fan och hans mormor (läs Andreas Johnson och Carola). Men det blev för mycket för att det skulle kunna räknas som något bra. Och det kändes i hela arenan, applådåskorna och jublen blev lägre efter varje uppspelning. Jag hade hellre sett duon framföra den fantastiska och avskalade Lucky me, lucky you (heter den så?) 3/5.

Och så resultatet. Jag trodde knappt mina öron när Kristian Luuk meddelade att bidrag nummer 8 skickats till Andra Chansen. Det fanns inte i min vildaste fantasi! Det känns härligt att Melodifestivalen fortfarande är en plats där allt, liksom i sagorna, kan hända och där nya stjärnor hela tiden tänds på schlagerhimlen. Ikväll blev det två, välsynkroniserade, kala stjärnor som tog det klivet!


Imorgon blir det schlageryra.. och så lite domarkurs!

Melodifestivalens andra delfinal kommer få fint besök av syskonen Wahlgren imorgon. De två senaste åren har vi bevittnat delfinalen i Göteborg, men i år blir det i Västerås som vi svänger loss! De delfinaler vi var på 2006 och 2007 innehöll också de årens vinnare, så kanske det blir likadant i år (läs Carola och Andreas Johnson).

Håller på att lyssna igenom 1-minuterssnuttarna och första intrycket säger mig att startfältet håller något högre klass än i Gbg, vilket givetvis är kul. Mina uttömmande kommentarer får komma efter delfinalen imorgon, ska försöka ge lite bakom-kulisserna-information också :-)

Innan det bär av till Västerås blir det domarkurs för hela slanten. Hoppas jag klarar regelprovet i år, men det brukar inte vara några problem :-D

Överraskande telefonsamtal.

Igår på eftermiddagen ringde pappa upp mig. Det visade sig att han var på Södervärn för att dela ut pris i den årliga engelskatävlingen som GT anordnar. 

Han räckte då över luren till mannen, myten och mysteriet Wincent Ullgren, min SO-lärare på högstadiet, som inledde med ett "Vem vann Eurovisionsschlagern 1974?". Jag fick mig alltså en pratstund med denna man med sitt unika utseende, sin blandade östgötska/värmländska dialekt och sin alldeles egna pedagogik som ingen annan skulle kunna efterhärma med framgång. Wincent var väl ingen modern pedagog direkt, men jag ska erkänna att det är hans lektioner jag minns allra mest från högstadiet och det finns också väldigt mycket jag kommer ihåg av det han lärde oss, jag menar, jag kommer aldrig glömma skillnaden mellan rullstensås och ändmorän, vad som hände i Norden under 1800-talet eller hur vi relativt fritt handleddes i att sköta egna företag.

Det blev en rolig pratstund, trots att han var lite besviken över att jag inte skulle bli SO-lärare, men då sa jag bara att det finns ingen som kan slå dig Wincent, så det är liksom ingen idé!

Mina tisdagkvällar är bokade framöver.

Ikväll började serien "Klass 9A" som handlar om en niondeklass på en av Sveriges sämst presterande skolor. Dessa elever får till början av höstterminen ett antal nya, prisbelönta lärare som ska se till att lyfta elevernas resultat väsentligt.

Vilken programidé! Vilket inlägg i skoldebatten!


Jag hoppas tittarsiffrorna blir skyhöga, speciellt bland lärare, rektorer och lärarstudenter. Jag lärde mig verkligen mycket bara av att se de olika lärarnas metoder, nästan mer än vad jag gjorde på hela första terminen hösten 2004 (för på ILU sysslar man ju mest med bokläsande och PM-skrivande). Stavros Louca är helt klart min nya idol!

Stavros Louca

Stavros in action.

MF 2008 - Deltävling 1, mer uttömmande!

E-type & The Poodles - Line of fire
Om E-type inte hade varit med hade låten varit riktigt bra! Det blir liksom inte rätt när E-type går ifrån sin grej och plötsligt ska spela andrafiol. 3/5.

Face-84 - Alla gamla x
Det är fantastiskt att få in ordet hönsnätsbur i en schlagerkontext och melodislingan är lätt denna tävlings starkaste! Dessutom är bandet 84:or, vilket alltid är ett stort plus ;-) 5/5.

Velvet - Déjà vu
Velvet hade med en väldigt bra låt för två år sen, Mi amore, men den här lever inte ett dugg upp till samma kvalitet. Hennes röst kändes heller inte lika stark som förut. 2/5.

Brandur - Lullaby
Nä, det här var sannerligen en vaggvisa som inte lyfte särskilt mycket. Dock ska jag kanske till Färöarna i sommar så det kan få höja betyget en aning. 2/5.

Michael Michailoff - That's love
Som en mix mellan Love turns water into wine och Walking on the milky way och det är inte fel! Absolut den största överraskningen i den här deltävlingen. 3/5.

Amy Diamond - Thank you
Åter igen har en 16-åring charmat landet, låt oss hoppas att hon inte är medlem av nån obskyr kristen församling där nere i Småland så att hon kan fortsätta charma om 20 år. 4/5.

Suzzie Tapper - Visst finns mirakel
Det här tilltalade mig inte särskilt mycket. Dock upptäckte Ida det roliga att när ordet mirakel zoomades in i bakgrunden stod det till slut "irak" över hela scenen. 1/5.

Christer Sjögren - I love Europe
Alltså, vad ska man säga? För det första: INGEN annan än Christer hade kommit undan med den här låten, för den är verkligen han! För det andra: SCHLAGERN ÄR ÅTERUPPSTÅNDEN FRÅN DE DÖDA! Jag menar, Torgny Söderberg och Ingela Pling Forsman som upphovsmän, det kan inte bli bättre! 5/5.

I övrigt kändes produktionen stabil, Kristian Luuk är suverän som alltid (sumobrottningen med Sjögren, Suzzies Tupperware, ja, ni fattar) och sidekickarna kändes fräscha och nödvändiga.

MF 2008 - Deltävling 1

Efter att ha lyssnat några gånger på de snuttifierade bidragen (ja, en minut är verkligen bara en snutt!) så inser jag att jag inte kan skriva lika fullödande kommentarer som tidigare år.

Det jag kan säga så här långt är att startfältet är stabilt, men den enda låt jag känner något för och bara vill höra mer av är Alla gamla X med Face-84, så förmodligen blir det min favorit ikväll!

Och vad ska man säga om Christer Sjögren? En röst som gjord för klassik schlager, men som ikväll deltar med en helcrazy, marschtaktande, Europakramande låt och som säkerligen kommer dela tittarna i två läger, ett som bara spyr avsky över honom och ett annat som kommer apgarva och inse att det här är den enda låt de kommer kunna nynna imorgon!

Jag sparar uttömmande kommentarer tills jag hört låtarna i sin helhet, väl mött då!

En bra förebild.

Det är så glädjande att det faktiskt finns kändisar som är bra förebilder för barn. Jag brukar ofta, och gärna, uppmärksamma kändisar som är nykterister och senast i raden är killen med den förmodligen bästa låten just nu (strax efter "Alla som inte dansar är våldtäktsmän", förstås!).

Killen heter Adam Tensta och är nykterist. Av det lilla jag har hört och sett av honom kan jag konstatetara att han verkar ha en skön inställning till livet. Följande svar ger han på frågan "Hur funkar det att vara nykterist och vegetarian när man är på turnè?" i en DN-intervju från i höstas:

-För mig är det inga problem, jag har aldrig druckit så det är ingen uppoffring. Man får se till att ha sin disciplin helt enkelt. Jag är inte den som predikar, alla får göra som de vill. Huvudsaken är att man har kul och att det är skön stämning.

Exakt så vill jag även att IOGT-NTO-rörelsen ska tänka. Visst ska vi finnas på barrikaderna och få ut vårt politiska budskap, men vi ska också vara ute bland "vanligt" folk och ha kul utan alkohol eller andra droger.

Kanske läge för en stor annonskampanj med nyktra kändisar? Adam Tensta, Maria Lundqvist och Nisti Stêrk känns som givna namn i så fall!

CG eller K-G? Lätt val!

Vad väljer man att titta på när man har en halvtimme över en tisdagskväll?
¤ Carolina Gynnings program på femman alt.
¤ K-G Bergströms program på tvåan.

Självklart väljer jag K-G! Bara att få höra honom prata överbrittisk engelska var värt alla licenspengar i världen!

Men vad fan!

Låtarna i årets MF kommer inte spelas i förväg i Sveriges Radio, något som har gjorts sedan 1999 och utvecklats till en guldgruva för oss äkta schlagerfantaster som får en god chans att bilda oss en uppfattning om låtarna. Nu kommer en tredjedel av respektive låt spelas i Lantz i P4, men en tredjedel är blott en tredjedel! Anledningen tycks vara att låtarna inte ska börja fildelas en massa innan finalen, men what's the point, det kommer ju hända efter finalen i vilket fall! Back to basic alltså, varför inte ta in Anders Berglund och poängtavla med kritor på en gång?

Nu svamlar Åke igen..

Sitter och ser på SVT2 då jag plötsligt får höra Åke Green säga att "Sexualdriften är det sista som lämnar kroppen". Usch, vilka äckliga visioner jag fick :-P Det kanske ändå var bra att denne svamlande man blev utesluten ur IOGT-NTO..

6 dagar kvar..

Nu är det mindre än en vecka kvar till 2008 års stora schlag tar sin början. Det ska, liksom alltid, bli väldigt underhållande att se vad det blir för kvalité på både låtar och produktion. Jag var ju från början väldigt skeptisk till det där med delfinaler och så, MF skulle ju bara vara en gång om året! Men konceptet är ju så fruktansvärt bra och gör att februari inte känns lika mörk och dyster längre.

Snart börjar rubrikerna sättas, shownumren finslipas, förkylningar kureras och telefonledningar värmas upp. MF-cirkusen 2008 är snart här.

Åke Green ut ur IOGT-NTO, rätt eller fel?

I dagarna blev den kontroversielle pingstpastorn Åke Green utesluten ur IOGT-NTO på grund av sina uttalanden om homosexuella. Detta har nu blivit väldigt omdebatterat både bland våra egna medlemmar och bland kyrkoförsamlingar, bl.a. har Livets Ord bestämt sig för att i fortsättningen inte låta IOGT-NTO komma och informera på deras möten, något som har gjorts ett antal år i rad.

Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera, för jag känner mig inte särskilt väl insatt i Bibeln för att ge mig in i några teologiska diskussioner om vad den säger om homosexualitet eller inte. Vissa tolkar ju den som att den fördömer homosexuella handlingar, medan andra tolkar den på motsatt sätt. Alla här väl rätt att göra sina tolkningar, men att som Åke Green använda tolkningen och helt utan grund predika sånt som att homosexuella skapade AIDS är inget annat än totalt vansinne.

Jag är ingen bibeltolkare, har inte ens öppnat den sen konfirmationen, men min magkänsla säger mig i alla fall att man kanske inte kan hitta svaret på den här frågan i en bok som rimligen inte ska användas som facklitteratur utan som grund för diskussion och efteranke om kristen tro.

Så var det då rätt att utesluta Åke Green ur IOGT-NTO? Jag vet inte, beslutet känns både modigt och dumdristigt på samma gång. Modigt för att IOGT-NTO tydligt visar att man respekterar alla människors lika värde, dumdristigt för att det känns mer som någonting man gör för att få massmedial uppmärksamhet snarare än att lösa någonting. Jag menar, Åke Green fälldes slutligen inte för sin predikan (vilket han förmodligen hade hänt om det inte fanns en Europadomstol..) så han har ju i laglig mening inte gjort sig skyldig till något brott. Predikan hölls för snart 5 år sen, varför agerade man inte då?

Mitt hjärta säger: Kanon IOGT-NTO, vilket starkt demokratiskt ställningstagande!
Min hjärna tänker lite längre och har inte riktigt tänkt färdigt ännu.

Små irriterande saker.

Jag har en ypperlig förmåga att irritera mig på ganska små, men ändå värdefulla saker. De mesta irritationsmoment finns faktiskt på vägen till skolan! Här följer en topplista på saker Per irriterar sig över:

1. Människor som cyklar över kyrkogårdar (jag menar, what?)
2. Människor som inte stänger grinden till kyrkogården trots att det står klart och tydligt att man ska göra det.
3. Människor som går/cyklar mitt i vägen alt. i fel bana.
4. Människor som pratar i mobiltelefon på bibliotek (jag menar, what?)
5. Bilister som inte respekterar "Zebra-lagen".
6. Bilister som inte respekterar fartregler och annan trafikvett.

Jag vet inte hur jag ska tackla dessa bekymmer, kanske jag borde ge personerna som gör detta en lång "evil look" och se vad som händer. Fast det hjälper ju förstås inte så mycket att ge en "evil look" till en person som cyklar iväg. Kanske ett högt "Bajskorv!" funkar bättre?

RSS 2.0