90-talsnostalgi

Ikväll är det 90-tals-orgie för mig. Den tid då MTV verkligen var en musikvideokanal och ingenting annat. Jag märker att jag kommer ihåg exakt hur videona såg ut när jag återser dem på Youtube. Några av kvällens godbitar, mest från 1996-1997 ;-)

Coolio - Gangsta's Paradise
Madonna - You'll see
Babylon Zoo - Spaceman
Oasis - Don't look back in anger
No Doubt - Don't speak
Robert Miles - Children
Los del Rio - Macarena
E-Type - Calling your name
Suede - Saturday night

ABBA-svärta

Det tål att sägas igen: ABBA är fantastiska! Melodierna, sångrösterna, men framför allt svärtan i de svartaste av poptexter.

The winner takes it all, the loser's standing small
.
eller
Knowing me, knowing you. There is nothing we can do.
eller
Come and rescue me now, 'cause I'm falling apart.

Jag saknar bra popmusik ibland. Framför allt bra pop som ABBA. Men vilken tur att musiken lever kvar, så att framtida genier har något att inspireras av.


Midsommar och annat skoj

Så blev det en äkta svensk midsommar med falliska symboler, ostadigt halvregnväder och färsk gotlandspotatis. Familjen var nere på Paviljongsplan och minglade (jag lovar, vi går 5 meter sen hittar mamma/pappa någon att prata med i evigheter). Ida minglade mest med Stefan och jag minglade med Towe. Sen drog vi oss hemåt och åt middag med "mommo" och "uffan", sjunga "Ja må hon leva" för granntjejen Matilda och sedan åkte Ida, jag, granntjejens storasyster Linnea och hennes kille Alex ner till Fröjel på sydvästra Gotland och partajade lite. Det var några gamla kända ansikten och många helt okända ansikten. En helt vanlig midsommar som sagt.

Midsommardagen har bl.a. ägnats åt bokläsning. Jag sträckläste "Jenny" av Jonas Gardell och den var väldigt tung och viktig. Tänk om vi bara kunde anstränga oss lite mer och ägna tid åt alla barn som finns i vårt samhälle. Barn som behöver tröst, uppmärksamhet, beröm, uppmuntran, tillsägelser och kärlek. Då kanske vi skulle få en bättre värld utan våld, övergrepp och kränkningar.

Och på tal om barn så var vi och besökte 3 av våra kusinbarn, de tre H:na, Herman, Harry och nyfödda Haley idag. Det blev vattenkrig, glassätande och allmänt bus och jag hoppas och tror att de inte kommer få det lika illa som Juha, Stefan, Jenny och Erik med flinet. För barndomen får man ju aldrig tillbaka, hur mycket man än så önskar.

Knutby, here I come!

Idag ska jag och konsulent Seth ut till Junis-lägret som pågår i Rånäs. Vi ska vara utklädda till ryssar (ja, ryssen är tydligen fortfarande ett stort hot!) och råna kasinot som är kvällens aktivitet. För att ta oss till Rånäs ska vi först åka buss till Knutby och där bli hämtade och körda till Rånäs. Jag ska alltså äntligen få åka hela sträckan på Knutby-bussen och få chansen att spana in pastorsvillan! Jag förstår egentligen inte min upprymdhet, hela historien är ju ändå rätt tragisk, men samtidigt är det ju en historisk plats och såna är ju alltid värda att beskåda! Seth och jag ska dock inte råna Knutbyförsamlingen, utan nöjer oss med att skrämma stackars små Junisar ;-)

Städgubbe

Idag har jag storstädat mina 20 kvadrat, och ja, det tar faktiskt sin lilla tid! Jag har både rensat garderob, bärt upp pärmar och annat tjafs på vinden, tagit mig an badrum och kök och då har jag ännu lite saker kvar att göra, t.ex. dammsuga ;-)

Har lite fotbollsmästerskapsabstinens. Borde det inte vara något mästerskap varje år att se fram emot? Visst, det går ju annan fotboll på TV, men Landskrona-Örgryte känns ju inte lika sexigt som Frankrike-Brasilien. En annan fråga är ju varför damernas VM inte spelas i juni som herrarnas, det är ju nu vi vill ha mästerskap!

Värme, humor och Ronnie Sandahl

Denna värme alltså. Man svettas floder bara man rör på sig och det finns inga svala punkter någonstans. Så här brukar det ju se ut.. i mitten av juli! Men inte nu. Kan inte högsommaren vänta lite grann?

Och i veckan dog Povel Ramel, ytterligare en i raden av alla roliga gubbar som har funnits i det här landet. Den enda Povelkunskap jag har är revyn "Knäpp igen" från början av 90-talet som jag sett ett otal gånger men den räcker gott och väl för att jag ska hysa oerhörd respekt för denna konstnär. Jag grämer mig oerhört över att jag inte gick och såg någon av Povels sista shower i Uppsala. Ytterligare ett tecken på att man inte ska skjuta upp saker hela tiden, för en vacker dag är allt för sent och oåterkalleligt.

Det märks att man börjar bli gammal när det plötsligt kommer en skribent/författare som pekas ut som "vår generations röst". Jag menar Ronnie Sandahl, liksom jag född 1984 och redan respekterad journalist på Aftonbladet (am I jealous or what?). Jag läste ut hans debutroman "Vi som aldrig sa hora" på drygt en dag och det var sannerligen igenkännande! Jag gillar det ödesmättade temat kring tanken på vi män födda på 80-talet som ju äntligen skulle bli den "moderna mannen" fri från traditionella könsmönster, machoideal och som skulle hysa den allra största respekt för kvinnor. Men ack vad vi inte når upp till våra krav. Läs den om ni vill förstå oss dryga, egocentriska 80-talister och vår inre kamp om vad för sorts män vi egentligen ska vara.

Alkohol och idrott.

Igår spelades EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark. En match som fick ett fruktansvärt tråkigt slut tack vare en klart påverkad dansk supporter (enligt Aftonbladet hade han druckit 15-20 öl). Hade han gjort sitt illdåd om han inte hade varit påverkad? Förmodligen inte, men den viktigaste frågan är nog: Hade han gått på matchen om han inte hade fått dricka öl på arenan? Jag tror, och hoppas, att svaret är ja. För upplevelsen att se en match och se sitt favoritlag är väl ändå det viktigaste? Ett exempel är alla de tusentals matcher som spelas i de lägre divisionerna i Sverige. Där serveras, oftast, ingen alkohol men likväl dyker publiken upp för att heja, tjoa och uppleva världens mest populära idrott på sin hemmaort.

För mig finns det bara en åtgärd: Förbjud alkoholförsäljning på arenorna och försök i möjligaste mån förhindra påverkade människor att komma in på arenan. Alkohol och idrott hör inte ihop. En fotbollsmatch ska kunna upplevas utan att påverkade supportrar springer in på arenan, kastar ölburkar omkring sig eller sprider en orolig stämning. Låt fotbollen segra, inte alkoholindustrin och våldet.

RSS 2.0