Ett kärt ämne..

Kändisnykterister är ju ett kärt ämne för mig och i dagens Aftonbladet står det att läsa om två personers aktiva val som nykterister. Sverker Olofsson visste jag redan om, men att Gene Simmons, medlem i mitt gamla favoritband Kiss, också är det var en riktigt glad överraskning. Efter lite efterforskning hittar jag följande klockrena intervjucitat från mannen med tungan:

"I, literally, at parties, when somebody says "toast," I try to take a sip. But, without saying it for effect, it's true when as soon as I smell alcohol I start to gag. I may be blessed with some kind of chemical reaction against it, but I won't go near the most beautiful woman who's got my name written all over her if she opens her mouth and smells like a truck driver who's just drank Bud. I'm outta there. Gone. It always struck me bizarre that women are willing to paint their mouths beautifully with lipstick and yet smoke and drink and make their breath smell like ... a garbage heap. So ... I can't do that. I can't be around people who numb their senses.(...) So I'm happy to be alive every single day. And I want my senses working 24 hours a day. And if you were in my room and we were going to have a liaison, and you were high, you'd be out on your butt before you could spell your last name. Because if you don't want to experience me with all the senses God gave you, you don't deserve to be with me."

Och hur kunde alla föräldrar, lärare och andra vuxna på 70- och 80-talen få för sig att Kiss var dåliga förebilder?

                                                 Sverker och Gene. 

Moskva 2009!

Så blev det åter igen ett ESC-vinnande land som aldrig har vunnit förut, trots flera goda chanser under 2000-talet. De kanske hade skrapat ihop det från Solo 2000, Tatus tredjeplats 2003 och Dimas senaste försök 2006, för visst vann ryssarna även detta mästerskap! Blir nästan lite sugen på att åka till Moskva nästa år och se finalen, det verkar ju vara en häftig stad.

Sverige då? Ja, jag har hela tiden sagt att Hero inte är en tillräckligt stark låt, men ikväll gjorde Perelli det bästa framträdandet någonsin med den låten med både återfunnen charm och karisma och jag var beredd att tro på en topp 10-plats. Tyvärr kändes det rätt tidigt var det skulle sluta, och det är bara att hoppas att svenska folket tar till sig det här och röstar fram en slagkraftig låt till nästa år! Vilket vi ju i och för sig gjorde, men juryn ville annat, så bort med juryn helt enkelt!

Till nästa år hoppas jag också att "de fyra stora" får tävla i semifinalerna, vilket ju visar sig vara en stor fördel. Frågan är hur man ska göra med värdlandet. Ska det också tävla i semifinalen, och om inte, ska den då framföras utom tävlan i båda fallen så folk får chans att se framträdandet fler gånger än bara i finalen? Tål att tänkas på..

Jag hoppas också att Pekka Heino får komma tillbaka som kommentator, han är ju för oss schlagerfantaster vad Terry Wogan är för Storbritannien.

ESC 2008 - Finalen!

Ok, ingen av mina stora favoriter gick till final, men det kan nog bli en rolig kväll från Belgrad ändå! Här följer mina kommentarer och betyg på kvällens låtar:

Rumänien
En fantastisk liten pärla som jag gärna ser långt upp i slutställningen. Blandingen mellan rumänska och italienska är fenomenalt vackert och arrangemanget är klassisk schlagerballad. 5/5.

Storbritannien
Oj, äntligen har britterna blivit seriösa igen och skickar en lagom svängig låt med medryckande refräng. Tyvärr kommer den inte komma högt eftersom den inte fått lika många "lyssningar " som semifinallåtarna. 3/5.

Albanien
En låt som växer och har en viss dramatisk tyngd. Men det är som sagt något som gör att den inte når ända fram. 3/5.

Tyskland
Tyskarna skickar i år en låt med en riktigt snygg refräng, fast låten hade nog varit bättre med ett gäng samstämda tjejer, eller kanske bara en artist? 3/5.

Armenien
Well, folks, här har vi kvällens vinnare om ni frågar mig! Inte för att det är min favorit, men något säger mig att det är den enda låt ikväll som binder samman öst med väst, nord med syd och därför kommer det bli många "douze points" till Armenien. 3/5.

Bosnien-Hercegovina
Den lilla Håkan Hellström/Björn Kjellman-figuren har en väldigt rolig låt med sig och dessutom en liten show som gör det hela lite roligare att titta på. Glädjen står högt i tak och sånt är alltid kul! 3/5.

Israel
Den Henke Larsson-liknande mannen som sjunger som en kvinna tog sig till final och jag tror det kan räcka långt här! Får vissa vinnarvibbar, även om jag tycker att låten är lite väl smörig. 3/5.

Finland
Första nordiska land ut! Detta är första gången på många år som hela Norden är representerat i en ESC-final och finnarna inleder med sin hårdrock och jag tycker inte det är helt dåligt. Fast ingenting slår ju Lordi! 3/5.

Kroatien
Kvällens lätt charmigaste nummer, bästa artistnamnet och coolaste sångare gör att Kroatien, liksom i fotbolls-EM kan bli en stor outsider med chans till titeln! 4/5.

Polen
En klassisk 90-talsballad med en soldränkt polska kan mycket väl vara modellen ikväll. Fast det är någonting med den dåliga engelskan som får mig att rysa till. Plus för att hon skrivit låten själv! 3/5.

Island
Oj, vilket framförande i torsdags! Det som förut känts som en blek eurotechnolåt förvandlades till ett tajt, bra sångnummer som skulle göra Fame gröna av avund. Reykjavik 2009? Mycket möjligt! 5/5.

Turkiet
En spännande låt, som alltid med Turkiet, men jag börjar bli rätt så trött på den eftersom den inte utvecklas särskilt mycket. 3/5.

Portugal
Nej alltså, jag kan inte med Portugal! Under min ESC-period har jag fått bra vibbar av Portugal max 2 gånger och kvällens bidrag är inte något vibrationsämne. 1/5.

Lettland
Fram med plankan, vi har svenska upphovsmän att mata hajarna med! Visst, refrängen är rätt så rolig och med ett roligare shownummer hade det kanske varit lite klass, men nu är det bara tråkigt! 2/5.

Sverige
Detta är själlöst för mig. En habil låt med en artist som inte har särskilt stor karisma om ni frågar mig. Självklart kommer jag bli glad om tolvorna börjar rulla in, men jag kommer aldrig spela denna på repeat av glädje. 2/5.

Danmark
Beatles har reinkarnerats..i Danmark! Fast klassen är förstås inte lika hög, varken på shownummer, artist eller något annat. Men det är ju kul att de kära danskarna försöker! 2/5.

Georgien
Jag vrider mig i plågor och hoppas på att dessa 3 minuter går fort fram. Piss i sjön sjunger jag istället för Peace will come. 1/5.

Ukraina
Kvällens snyggaste nummer tillhör Ukraina. Väldigt proffsigt uppbyggt med dansarna i sina kuber och huvudryck och hela baletten. Livsfarligt! 5/5.

Frankrike
Åh, så soft! C'est magnifique, som Christer Sjögren skulle ha sagt. Undrar om Europa faller för det här, för det har både jag och P3 uppenbarligen redan gjort. 4/5.

Azerbadjan
Det blir inte Baku 2009, om nu inte Europa diggar änglasjungande operafalsett med dramatiska undertoner. 1/5.

Grekland
Vädligt snyggt producerad och Kalomira gör väldigt bra ifrån sig på scenen. Men något i det hela får det att kännas plastigt och ointressant. 3/5.

Spanien
Äntligen lite humor! När numret går in i olika danssteg som avslutas med "El Robocop" ligger jag på golvet och apgarvar. Det känns lite som om Borat har flyttat till Spanien och begår sångdebut! Formidabelt! 4/5.

Serbien
Det blev även i år en mäktig ballad från Serbien men det ska mycket till för att de ska vinna i år igen. Det fängslar inte lika mycket som Molitva, trots snygga musikaliska partier. 3/5.

Ryssland
Nej du Dima, det här är inte bra! Framträdandet i tisdags var grymt fjantigt om man jämför med hans bidrag förrförra året och det här känns bara pinsamt och tråkigt. 1/5.

Norge
Säkert och trevlig låt med en minst lika säker och trevlig sångerska. Några särskilda höjder nås inte men inte hellre några sänkor. Hög lägstanivå, för att tala fotbollsspråk! 3/5.

Jag tror som sagt på Armenien, men mina sympatier ligger i högsta grad hos Ukraina, Island och Rumänien.

Åse Kleveland har sjungit det bäst: Soon we will know who'll be the best, in the Eurovision Song Contest. Och jag älskar den spänningen vi kommer erbjudas i kvällens tretimmarssändning!

...och så vodkan.

Jag har en tendens att glömma bort att skriva om schlagers som har alkohol i låttiteln. I årets MF glömde jag kommentera Kebabpizza, schlivovitza och inför kvällens semifinal glömde jag Maltas Vodka. Jag är väl kanske så pass inblandad i nykterhetsrörelsen att jag vägrar tillkännage låtar med alkohol i titeln?

När det gäller Maltas Vodka snor jag helt sonika Markus Larsson på Aftonbladets kommentar:
Malta
Moreno -Vodka
"Så här illa kan det låta och se ut när man missbrukar alkohol". 1/5.

ESC 2008 - Semifinal 2

Och här kommer lite mer utförliga kommentarer än inför förra semifinalen, men nu om morgondagens semifinal!

Island
Euroband - This is my life
Och för Island ställer E-type upp! Eller nja, kanske inte, men väldigt mycket eurodisco är det och 90-talsdoften osar lika klart som fritidsgården Pumas gamla mögliga lokaler. Visst känns det nostalgiskt och låten har sina höjder, men särskilt spännande är det inte! 3/5.

Sverige
Charlotte Perelli - Hero
Nej tyvärr, jag tycker fortfarande att låten är ganska blek och utan själ. Det blir tufft för Perelli att ta sig till final, om nu inte schlagernördarna i Europa har en telefonröstarbudget i storlek av USA:s försvarsbudget. 2/5.

Turkiet
Mor ve Ötesi - Deli
Turkiet har alltid, i alla avseenden, varit ett intressant ESC-land. I begynnelsen var de ett orientaliskt inslag att förundras över i TV-soffan, men mer och mer har de blivit en stormakt att räkna med och i år har de en verkligt intressant låt med många nyanser. Turkiet vågar, Turkiet kan! 3/5.

Ukraina
Ani Lorak - Shady Lady
Det här kan mycket väl vara en vinnare och jag vågar nog utse den till Ukrainas bästa låt någonsin, får dock se om showen överträffar Ruslanas från 2004. Klassisk 70-talsdiscorefräng framförd av en säker sångerska med häftigt namn. 4/5.

Litauen
Jeronimas Milius - Nomads in the night
Det är något med låtar som har en pianoslinga i bakgrunden. De slår liksom aldrig fel! Och Milius röst är superspännande i denna hyllning till nomaderna. Tror inte den går till final, men oj vad kul det hade varit! 4/5.

Albanien
Olta Boka - Zemren e lamë peng
Sedan Albaniens helt fantastiska debut 2004 har de tyvärr inte nått upp i samma nivå. I år har de en låt vars refräng känns någorlunda giftig men det är ändå något som fattas. Kan det vara charm? 3/5.

Schweiz
Paulo Meneguzzi - Era stupendo
Ända sedan första lyssningen har jag sett Meneguzzi sjunga vinnarsången vid midnatt till söndag 25 maj och jag står fast vid mitt ord: Detta är årets vinnare! Uppbyggnaden känns som Schweiz klassiska vinnare Ne partez pas sans moi, mäktig med andra ord! 5/5.

Tjeckien
Tereza Kerndlová - Have some fun
Tjeckiens andra bidrag någonsin lovar mer gott än förra årets och det är en glad liten halv-Britney-låt som vi bjuds på. Refrängen smittar av sig och jag skulle bli förvånad om den inte tar sig till final. 4/5.

Vitryssland
Ruslan Alenho - Hasta la vista
Oj, oj, oj. Det här är fantastiskt! Bara textraden "Hasta la vista, baby. I'm gonna miss you, maybe" gör att jag faller pladask för Europas enda kvarvarande diktatur. Låten har också ett suggestivt, medryckande sound med sig som jag tror kan bära till en topp 10-plats i finalen, för visst går den dit? 5/5.

Lettland
Pirates of the Sea - Wolves of the sea
Äntligen lite pirater i ESC! Eller nja, så kul är det väl inte i denna (också!) 90-talsdoftande dänga. Men jag tror att den har stor chans att gå till final, främst tack vare sin fotbollsrefräng, with a hi, hi, ho. 2/5.

Kroatien
Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca
Tävlingens äldsta deltagare (måste vara han som kallar sig 75 Cents, vilket är humor på hög nivå) tillsammans med en sorts folkmusikgrupp deltar med en mysig liten dänga med mycket dragspel, precis som Kroatien brukar låta. 3/5.

Bulgarien 
Deep Zone & Balthazar - DJ, take me away
Ett väldigt långt intro inleder denna låt och den bygger upp en viss förväntan, som sedan vänds då den helt softas ner och blir en sommardoftande liten reggaeaktig visa. Verkligen intressant och roligt, ska bli spännande att se hur scenshowen blir! 4/5.

Danmark
Simon Mathew - All night long
Danskarna skickar i år en Beatles-pastisch som väl inte känns så superfräsch, fast det förstås, Beatles är alltid välkommet i ESC-sammanhang. Det kan verkligen bli antingen flipp eller flopp och jag håller för det sistnämnda. 3/5.

Georgien
Diana Gurtskaya - Peace will come
Lite fredspekoral hör alltid hemma i ESC. Denna gång är det Georgien som står för det och inte blir det roligare för det. 1/5.

Ungern
Csezy - Candlelight
Ungern brukar ofta stå för viss kvalitet, men det här är ju bara urtråkigt. 1/5.

Cypern
Evdokia Kadi - Femme fatale
Nä, jag är ledsen, men det här blir en jättetråkig del av semifinalen. 1/5.

Makedonien
Tamara, Vrcak & Adrijan - Let me love you
Nu börjar det äntligen svänga lite igen och det är den forna jugoslaviska republiken som får upp ångan igen med en spännande liten dänga om att låta någon älska någon annan. Det är fint tycker jag. 3/5.

Portugal
Portugal är oftast fruktansvärt tråkiga, i år är inget undantag. 1/5.

Dessa 10 vill jag ha till final:
Schweiz
Vitryssland
Bulgarien
Ukraina
Litauen
Tjeckien
Sverige (ja, lite patriot är jag!)
Island
Danmark
Kroatien

ESC 2008 - Semifinal 1

Igår hade jag fullt upp med att skriva C-uppsats och på kvällen hade jag en dömning i Östhammar (6 timmar totalt, ingen bra timlön då!) så kommentarer och betyg på gårdagens låtar uteblev liksom att se själva semifinalen, så fick se godbitarna på video när jag kom hem. Här kommer några kortfattade ord:

Montenegro
Lättsam Balkanpop som kändes platt på scenen, men låten duger. 3/5.

Israel
En kille som ser ut som Henke Larsson och sjunger som en tjej med en låt skriven av en kvinna som tidigare var man. Spännande va? Nja, låten känns sådär tycker jag. 2/5.

Estland
Nej, detta är inte jämförbart med Christer Sjögren, om nu någon försökte sig på det. Sorgligt att upphovsmännen bakom Estlands bästa bidrag någonsin (-96 och -97) även gjort denna. 1/5.

Moldavien
Moldaviens Lill Lindfors har en liten pärla till låt, men som tyvärr blir oerhört sövande efter ett tag. 2/5.

San Marino
Åh, italiano! I år är 2,5 låtar på italienska och det välkomnar jag med stor glädje. Denna känns mäktig, men når inte riktigt ända fram. 3/5.

Belgien
Tänk är Eurovisionens barndom, 1950-tal och alptoppar och frid och fröjd. I like a lot! 4/5.

Azerbadjan
Nej, jag pallar inte med falsettopera eller stökiga arrangemang. 1/5.

Slovenien
Fram för matriarkatet! Semifinalens bästa nummer gick tyvärr inte vidare, men oj vilken låt (och tatuering)! 5/5.

Norge
En Idolvinnare sjunger en Idollåt. Småkul, men inte mer. 2/5.

Polen
En 90-talsdoftande ballad med den första solbrända polska jag sett. Kan bli farlig i finalen! 3/5.

Irland
Ja, vad säger man? Mesta vinnarna skickar en kalkon vid namn Dustin. De har helt enkelt fått nog av att inte vinna längre och skickar vad som helst. Men jag tycker det svänger och hade gärna haft denna i final! 3/5.

Andorra
Alltså, låten är fantastisk, men artisten misshandlade den totalt igår med ett intetsägande framträdande och dessutom sänkt tonart. Mitt betyg är på låten, tro inget annat. 5/5.

Bosnien-Hercegovina
En blandning mellan Björn Kjellman och Håkan Hellström gav oss en söt liten dänga igår. 3/5.

Armenien
Visst, det svänger, men lite mer vill jag nog få ut av en sån här låt än en tjatig refräng. 3/5.

Holland
Ricky Martin-gitarrerna hjälpte inte Holland som verkar ha svårt att hitta en äkta hit att skicka. 2/5.

Finland
Back to basic för finnarna och visst gick det vägen, Europa verkar älska finsk hårdrock! Fast låten är väl inte så där jättebra ändå? 2/5.

Rumänien
Oj, äntligen en stark ESC-ballad med två stämmor som går in i varandra på ett fantastiskt sätt. Inte ens greve Dracula hade gjort det bättre. 4/5.

Ryssland
Nej du, Dima, det var bättre förr. Totalt intetsägande faktiskt! 1/5.

Grekland
En proffsigt producerad låt med en proffsig sångerska, kan väl inte slå fel? Visst, men jag saknar det lilla extra. 3/5.

Dagens läsning!

Nästa vecka är det ju stor ESC-vecka och alltså en höjdarvecka för oss schlagernördar. Jag kan varmt rekommendera intervjun med låtskrivaren Bobby Ljunggren i dagens DN Söndag (hittar tyvärr ingen länk på dn.se..) där man får veta mer om hans intressanta bakgrund och uppväxt. Bara det att han är halvgrek var en stor nyhet för mig! Han pratar också om hur sorg och andra känslor syns i hans musik under olika perioder, vilket man kanske inte kan tro om en hitskapande kommersialistmusiker.

På tisdag är första semifinalen (som jag kommer missa stora delar av, tyvärr) och sen på torsdag gör Sverige entré. Den andra semifinalen känns mycket starkare, vilket borgar för ett svenskt nederlag. Det spännande är hur många svenskar som kommer följa finalen om inte Sverige deltar? Vi får vänta och se, men jag har känslan av att Perelli inte håller..

EM, snart är du här..

För en liten stund sen presenterades den svenska EM-truppen och herre min je vad det börjar klia i mästerskapsfingrarna nu! Dessa mästerskap är ju den ultimata fotbollsunderhållningen och det är ju alltid ett snäpp roligare när Sverige är med (även fast jag håller VM 1998 som det roligaste mästerskapet!).

Bara en direkt skräll i EM-uttagningen och det var att den evigt unge och evigt nej-tackande Henke Larsson sa ja till landslaget än en gång. Och visst förtjänar han en bättre avslutning i landslaget än straffmissen i senaste VM?

Ungefär två nervfyllda fotbollsmatcher varje kväll i nästan en månad. Då är det gott att leva! EM, kom nu!

Soon we will know who'll be the best...

Nu har jag lyssnat igenom årets bidrag i ESC två gånger och det är endast en låt som riktigt fastnar hos mig, och det är Andorra som i år ställer upp med en äkta, frustande Linda Bengtzing-schlager. Om jag får som jag vill blir det Andorra la Vella 2009!

Det var rätt ont om vinnarvibbar också, det skulle vara Schweiz i så fall, trots att låten är en total rip-off av en Amy Diamond-låt.

Estlands bidrag är åh så sorgligt, med tanke på att upphovsmännen ligger bakom landets två bästa bidrag någonsin.

Hur ska klass 9A klara sig?

Ojoj. Idag var sista avsnittet av Klass 9A och tårarna bara sprutar och jag vill inget hellre än att programmet ska fortsätta och visa hur det går för dem alla. En väldigt modig satsning, både från skola och produktionsbolag, som har gett ett fantastiskt inlägg i skoldebatten, speciellt med en skolminister som inte verkar ha någon som helst koll på pedagogik eller lärarens roll och som slänger in den ena idiotin efter den andra i skoldebatten.

Visst har det varit mycket fokus på att just betygen ska höjas och man kanske kan tro att denna betygshets förblindar kunskapstillägnandet. I "vanliga" fall kanske det är så, men jag tycker att det känns som att lärarna gått andra vägen och pumpat eleverna fulla med självförtroende och kunskap för att sedan se i betygskriterierna vad för betyg som känns rätt för eleven. Så länge vi har en skola med betyg och en gymnasieskola där antalet betygspoäng avgör vilket program man kan gå måste ju fokus i mångt och mycket ligga på betyg.

Jag kommer sakna Klass 9A, så jag hoppas på något form av extraprogram kanske redan till vårterminens slut, men i annat fall kanske en tillbakablick om 10-20 år.

RSS 2.0