Dagens filmtips.

Igår såg jag Omaka par, eller som den heter i original The odd couple och trots vissa partier som kändes oerhört uråldriga och sega (filmen är ju trots allt 40 år gammal) så var intensiteten i samspelet mellan Walther Matthau och Jack Lemmon helt klart underbar att skåda.

Filmen handlar om Felix och Oscar, två nyblivna ungkarlar, som hanterar sin ensamhet på två helt olika sätt. Oscar (Matthau) hanterar det genom att bli en obotlig slacker som lever på chips medan Felix blir neurotisk och i yttersta behov av kontroll och renlighet. När Felix kastas ut från sin familj erbjuder Oscar ett rum åt honom i hans stora, ödsliga 8-rummare. Gissa om irritationen dem emellan snart briserar..

Replikskiftena är skarpa och ibland så vansinnigt roligt att man bara sitter och undrar när det blir en re-make, se bara här:

Felix: I was just repeating what I thought you said.
Oscar: Well, don't repeat what you THOUGHT I said, repeat what I said! My god, that's irritating!

Så se den! Den går titt som tätt på TV4 Film.

image3

Helg på Tollare.

I helgen har jag varit på Tollare folkhögskola, en av två folkhögskolor i Sverige som ägs av IOGT-NTO-rörelsen. Där har jag träffat massa Junisfolk (www.junis.org), mest distriktsordföranden, förbundspersonal och förbundsstyrelsefolk för att föra utvecklande samtal om vår verksamhet och framtiden. Som vanligt en väldigt givande och peppande helg!

Det bästa intrycket var underhållningen vi fick på lördagkvällen av gycklaren Thorsten Andreassen (www.thorsten.se), en helt fantastisk man som gav oss en rolig ståupp/varieté/cirkus-föreställning med många höga skratt. Han berättade också att det var en speciell dag för honom då han nämligen firade årsdag. För 8 år sedan tog han steget att behandla sin alkoholism och jag tror att det måste kännas härligt att helt få släppa loss sin kreativitet utan behovet av alkohol eller andra droger, i alla fall verkade han tycka det. Så om ni eftersöker rolig underhållning till någon fest, ring Thorsten, jag rekommenderar det starkt!

Äntligen!

Gösta Ekman fick hedersguldbaggen! Tjoohoo, folkets jubel! :-D

Imorgon börjas det.

Nu är det snart slut på friden. Imorgon börjar jag kursen Franska C, vilket bl.a. innebär att jag ska skriva en C-uppsats på franska. Blev ställd när Peter (http://zodiac.blogg.se/) frågade vad jag ska skriva om, för jag har verkligen ingen aning. Blir nog nåt språkligt, för litteratur är verkligen inte min grej. Får sitta och fundera lite under kvällen.

Ikväll är det guldbaggegala och som vanligt har jag inte sett så mycket svensk film. Den enda av de nominerade jag har sett är Darling och den är ju så grym så får den inte minst en bagge blir jag bara förtvivlad. Ska också bli spännande att se vem som får hedersbaggen.

Dagens kändis-span: Marcus Ragnarsson korsade Väderkvarnsgatan tillsammans med sin son (?). Mäktigt!

Nä du, Björklund..

Nu har major Björklund slagit på stora trumman igen. Från och med i höst blir det skriftliga omdömen till alla elever i ettan och uppåt. Skolorna är dessutom "fria att både sätta icke godkänd och skriva sociala omdömen om eleverna."

Vad är den pedagogiska tanken med detta?

Inte nog med att ett barn som har svårt i skolan redan känner sig utsatt, nu ska han/hon få det på pränt också, och en sådan stämpel är ju inte så lätt att tvätta bort.

Har Jan Börklund över huvud taget tagit del av den forskning som finns om betyg och bedömning i skolan? Eller vill han bara vinna populistiska röster genom att kalla en av världens mest framgångsrika skolsystem för "flumskola"? Om inte annat kan han ju gärna läsa den här artikeln: http://www.fokus.se/2007/11/forskare-sagar-betygshetsen/

Och hur mycket tid kommer inte gå åt till att administrera dessa skriftliga omdömen? Det är väl lärarna som ska göra det gissar jag och då blir deras administrativa börda än större och mindre tid går åt till det de faktiskt är utbildade för, nämligen att lära ut.

Jag blir bara trött.

Fläskduetten.

Idag presenterades jokrarna i årets Melodifestival och det blev inga stora överraskningar: Niklas Strömstedt, Escobar, Amy Diamond och Fläskduetten (även kallade Carola Häggkvist och Andreas Johnson).

Jag önskade ju så innerligt att Carola inte skulle vara med i år, det blir liksom så självklart att hon kommer ta sig till final och nu när hon är i par med en annan som svenska folket verkar ha tagit till sitt hjärta så kanske segern i MF 2008 redan är självskriven? I vilket fall så hörde jag deras första gemensamma projekt för en liten stund sen och det lät ju faktiskt inte så dåligt.. Kanske ondheterna tar ut varandra?

På lördag är det 3 veckor till "nedsläpp" och det kommer nog bli lika kul och galet som alltid, jag menar så länge Luuk är programledare kan väl inget gå fel?

Lesson plans on my mind.

Den här veckan har i princip gått ut på att skriva lektionsplaneringar som ska lämnas in på måndag. En uppgift som ibland har känts irrelevant men jag har säkert fått ut någonting av det. Får hoppas att jag slipper revisions, sånt är tråkigt.

Annars så har vi haft planeringsmöte i Gunsta angående ombyggandet av vår scen. Det ska bli skitkul att få ändra på scenens utseende, något jag har velat ända sedan jag började som ledare där 2004.

På tal om Gunsta: Om jag någonsin flyttar ut dit (vilket jag ju kanske kommer göra, det finns ju en fin tvåa i Godtemplargården..) så skulle jag vilja göra en Adam Tensta och börja kalla mig för Per Gunsta! Bara en liten sjuk idé jag fick så här på lördagkvällen :-)

Och Villa vann idag igen! Jag jublar och nyper mig i armen på samma gång. Var ska detta sluta?

Happy new year!

Så var det 2008, och Aston Villa tog ytterligare en vinst i årets Premier League. Aston Villa är nu nära fjärdeplatsen. Fjärdeplatsen! Fatta! Det är så jag får nypa mig över hela kroppen. Om Aston Villa kommer fyra får de ju spela Champions League nästa säsong. The Fucking Champions League! Inte i mina vildaste drömmar har jag kunnat tänka mig att mitt Aston Villa ska slåss bland de stora lagen. Mitt lag ska ju alltid vara en slugger, en överlevare. Men nu har vi en av världens förmligen bästa klubblagstränare, Martin O'Neill, som gör underverk med Aston Villas unga, minimala trupp. Keep up the Villa spirit!

RSS 2.0